Medicul Radu Țincu a reacționat la scurt timp după publicarea bilanțului de noi infectări cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, situația ve deveni mult mai alarmantă în spitale având în vedere că un procent din acești pacienți infectați va necesita terapie intensivă.

De asemenea, aceasta a mai precizat că întreaga situație pune într-o dificultate majoră sistemul de sănătate, iar secțiile de la ATI ar putea fi suprasolicitate. În ceea ce privește evoluția virusului, medicul este de părere că efectele nu vor fi vizibile imediat, ci în timp.

”5-6% dintre cei infectați cu COVID-19 vor dezvolta forme severe care necesită măsuri de terapie intensivă. Chiar dacă exista speranța că acea cifră record este doar un accident și nu se va repeta, vedem că astăzi din păcate situația confirmă o creștere a numărului de cazuri cu aproximativ 30%.

Este o creștere substanțială. Sigur, încă nu pune în dificultate sistemul de sănătate, însă dacă vom menține ritmul acesta, vom ajunge să suprasolicităm secțiile ATI. Efectele nu vor fi vizibile imediat. Pacienții diagnosticați ieri și azi nu vor intra la ATI mâine, va exista o perioadă de întârziere a manifestărilor, undeva 7-10 zile. Atunci vom vedea care va fi impactul”, a spus Radu Țincu,  în direct, la RealitateaPlus.

Măsurile de relaxare se resimt

Totodată, acesta a mai precizat că de vină pentru creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri de infecare ar fi măsurile de relaxare. În acest context, el a făcut un apel către cetățeni să respecte normele impuse, în caz contrar, riscul va crește.

”Măsurile de relaxare duc la creșterea numărului de infectări pentru că vorbim de un virus care se transmite în comunitate. Pe de altă parte, dacă nu vom respecta aceste măsuri sanitare, riscul va crește. Da, este foarte probabil să asistăm în continuare la o creștere a numărului de cazuri mai ales cu deschiderea anului școlar.

Chiar dacă cei mici nu fac forme severe ale bolii, ei participă activ la transmiterea virusului în comunitatea sau familia lor.”, a mai spus medicul.