Autoritățile din România raportează miercuri seară alte 5 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Este vorba de 5 bărbați de 22, 30, 34, 36 și 57 de ani veniți prin vama din Italia în data de 9.03.2020, care au fost carantinați în Arad imediat de la sosire, se arată într-o informare de presă.

Creștere cu 10%

Numărul total de cazuri a ajuns astfel la 44, ceea ce înseamnă o creștere cu 10% în urma unui singur anunț.

După ce România a intrat în scenariul 2 de intervenție privind epidemia de coronavirus, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, și Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, au anunțat măsuri mai restrictive impuse în urma ședinței Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Se pregătește intrarea în scenariul 3

Măsuri sunt necesare în condițiile în care s-a observarea intrarea în faza în care virusul se răspândește în plan local, după ce, inițial, cazurile confirmate erau înregistrate în rândul persoanelor întoarse din țările în care epidemia s-a extins, în special Italia. Un vârf al epidemiei este așteptat în perioada Paștelui.

Pentru prevenirea răspândirii locale, Raed Arafat a anunțat că persoanele care nu recunosc la intrarea în țară că se întorc dintr-o zonă de risc vor fi amendate cu 4.000 de euro.

În pregătirea intrării în scenariul 3, care se declară după 100 de pacienți, spitalele de suport vor fi pregătite pentru a prelua cu infecții non-coronavirus pentru ca clinicile speciale în boli infecțioase să fie strict folosite pentru pacienții cu coronavirus.