Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a avertizat marţi că epidemia cu noul coronavirus ar putea afecta economia mondială, transmit CNN şi Reuters.

„Monitorizăm cu atenţie fenomenul, care ar putea duce la perturbări în China ce se vor răspândi în restul economiei globale”, a declarat Powell, în Congresul SUA, potrivit Agerpres.

La finalul lunii ianuarie, şeful Fed descria epidemia ca fiind „o problemă foarte serioasă”, dar, la acel moment, încă nu se ştia cât de mult se va extinde şi care vor fi efectele macroeconomice.

La precedenta şedinţă de politică monetară, Rezerva Federală a SUA a menţinut nemodificată dobânda de politică monetară şi a semnalat că vor rămâne probabil neschimbate pe timp nedefinit costurile de împrumut, creşterea economică moderată şi rata scăzută a şomajului urmând să continue şi în 2020. Jerome Powell a sugerat că nu se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii în cazul în care condiţiile economice nu se vor înrăutăţi neaşteptat.

Economia americană a atins un nivel record

Marţi, Jerome Powell a reafirmat că „actuala orientare a politicii monetare rămâne adecvată. Dacă apar evoluţii care să cauzeze o reevaluare semnificativă a perspectivelor Fed, vom răspunde în consecinţă”. El a dat asigurări că economia americană este într-o situaţie „bună”, dar vor fi luate măsuri, dacă va fi necesar, pentru stimularea PIB-ului. Este al 11-lea an de expansiune a economiei americane, un nivel record.

În 2019, Fed a redus de trei ori costurile de împrumut, pentru a preveni riscurile de încetinire a economiei, ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, dar şi a scăderii activităţii economiei mondiale.

De asemenea, Powell a transmis un avertisment atenuat privind extinderea deficitului federal, care ar urma să depăşească 1.000 de miliarde de dolari în 2020, după ce reforma fiscală a redus veniturile.

„Punerea bugetului federal pe o cale sustenabilă când economia înregistrează o creştere solidă ar da asigurări că autorităţile dispun de spaţiu fiscal pentru a ajuta la stabilizarea economiei în cazul unei scăderi a activităţii economice”, a afirmat şeful Fed.

Anul 2019 a înregistrat cel mai lent ritm de creștere din ultimii trei ani

Avansul economiei SUA a ratat ţinta de 3% a administraţiei Trump pentru al doilea an consecutiv, înregistrând în 2019 cel mai lent ritm anual de creştere din ultimii trei ani, pe fondul declinului investiţiilor companiilor, în urma escaladării tensiunilor comerciale.

PIB-ul SUA a crescut anul trecut cu 2,3%, a anunţat luna trecută Departamentul american al Comerţului. Este cel mai lent ritm de creştere din 2016 şi vine după un avans de 2,9% în 2018. Ţinta de 3% rămâne greu de atins, în pofida reducerilor masive de taxe.

Tensiunile comerciale au erodat încrederea oamenilor de afaceri şi au afectat cheltuielile de capital.