Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, a prezis o nouă criză financiară mondială care, în opinia lui, va avea consecințe absolut catastrofale, transmite cotidianul britanic The Guardian.
Marele bancher spune că noua criză va afecta, în primul rând, sistemul democratic al economiei de piață.

”Promovând o nouă politică monetară și de creditare, afirmând în dreapta și în stângă că ne-am securizat sistemul bancar, nu facem decât să ne îndreptăm în direcția unei astfel de crize”, a lansat fostul guvernator al Băncii Angliei cu prilejul adunării anuale a Fondului Monetar Internațional, transmite dcbusiness.ro.

În opinia lui, haosul care a dominat economia mondială în 2008 și 2009 se va repeta dacă Rezerva federală a SUA (FED) se va confrunta cu un deficit de mijloace. Iată de ce, a concluzionat Mervyn King, cel mai mult de pe urma noii crize vor avea de suferit Statele Unite.

Fostul bancher consideră că Washingtonul nu face decât să-și agraveze situația amplificând războiul comercial cu China sau intrând în conflict politic cu Franța și Germania.

”După Marea inflație, Marea stabilitate și Marea recesiune am intrat în Marea stagnare”, a apreciat el, subliniind că ”apocalipsa financiară” va putea fi evitată în cazul în care Congresul american va limita acțiunile FED de acordare de credite.