Bineînțeles, toată lumea se așteaptă ca această cifră să crească, mai ales ales după ce doctorul Anthony Fauci, membru important al comitetului antipandemie organizat la Casa Albă, a declarat că autorutățile se așteaptă ca decesele provocate de COVID – 19 să se ridice undeva între 100.000 și 200.000 de americani.

Decesele se tot adună

Totuși, Fauci a lăsat loc și de ceva optimism. El a spus că este foarte puțin probabil ca decesele COVID să se ridice la ”milioane de americani”.

Comparația cu atacurile de la 9/11 a adus-o în discuție, însă, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.  ”Această situație îmi aduce aminte de atacurile din septembrie 2011”, a spus Cuomo, al cărui frate, ziarist la CNN, a fost diagnosticat pozitiv la testul pentru coronavirus.

”Copiii de la acea vreme, mai ales cei de școală, au văzut grozăvia la TV. Nici nu știau dacă părinții lor se vor întoarce vreodată acasă. Atacul le-a schimbat pentru totdeauna percepâia despre viața după 9/11. Așa este și acum”, a mai spus Cuomo.

Probleme peste probleme

”Ieri, mergeai liniștit la muncă, poate că te pregăteai de petrecerea angajaților de la birou. Azi, ești îngrijorat pentru sănătatea ta și a apropiaților, nu știi dacă vei mai avea serviciu, vezi cum se prăbușește economia. În plus, ești pus nu numai în fața propriilor probleme, ci și celor ale familei. Și trebuie să faci față la toate acestea în același timp”, a declarat guvernatorul Cuomo.

De departe, orașul New York este cel mai lovit de noul coronavirus. Atât de lovit, încât, luni, o navă spital, USNS Comfort, a andocat în partea de vest a Manhattan-ului ca să preia bolnavii ce nu sunt afectați de COVID. Ideea este aceea de a elibera din paturile spitalelor din New York.

Spectrul foamei

Pe de altă parte, oficialii americani au început să fie îngrijorați de alte aspect ale actualei crize: lipsa de alimente. Deja, în Italia, lipsurile sunt la ordinea zilei. Și lipsa banilor a devenit acută. Această stare tinde să se exporte și în alte țări ca Spania sau Franța, ca să nu mai vorbim de India. Nimeni nu era pregătit pentru așa ceva, cu atât mai puțin SUA. Revolte generate de aceste lipsuri ar putea izbucni oricând, oriunde și acest gând nu este de natură să liniștească autoritățile americane.