La doar o zi după ce premierul britanic Boris Johnson a anunțat relaxări substanțiale ale măsurilor de restricție din Marea Britanie, autoritățile sanitare avertizează că țara ar putea să nu fie pregătită pentru un al doilea val.

O scrisoare deschisă publicată în „British Medical Journal” avertizează asupra situației și explică faptul că „testele disponibile indică faptul că acutizările locale sunt din ce în ce mai posibile și un al doilea val reprezintă un risc real”.

Prin urmare, este imposibil ca Anglia să se gândească să lase garda jos.

Personalul spitalicesc britanic, precum cel al celorlalte țări europene, a fost incredibil de pus sub presiune când a fost atins vârful epidemiei și s-a plâns de lipsa echipamentului de protecție. Autorii scrisorii au avertizat că este necesară o acțiune urgentă pentru a se pregăti pentru un al doilea val și pentru a preveni ulterioare pierderi de vieți omenești. 

Belgia, în pericol?

Îngrijorare și în Belgia, unde guvernul începuse deja să relaxeze măsurile pe distanțe sociale. Premierul Sophie Wilmes a cerut cetățenilor să nu se expună riscurilor și să evite adunările mari, așa cum s-a întâmplat la o petrecere în aer liber weekendul trecut.

„Virusul nu este inofensiv, nici pentru tineri”, spune Wilmes. „Mai mult, organizarea de evenimente similare favorizează răspândirea virusului. Când vă asumați un risc pentru voi, riscați și pentru cei din jur, nu uitați”, notează EuroNews.

Mai multe țări se confruntă cu o agravare a epidemiei. În Portugalia, de exemplu, guvernul a fost forțat să restabilească restricțiile în capitala Lisabona. Magazinele trebuie să se închidă la ora 20:00, cu excepția restaurantelor, care pot rămâne deschise doar în timpul orelor de masă. Întâlnirile cu peste 10 persoane sunt interzise, iar cei care încalcă regula riscă o acuzație penală pentru „nesupunere”.