„Revin aici în Parlament pentru a ilustra măsurile restrictive adoptate” după creșterea „subită și bruscă” a curbei de contagiune COVID, a precizat joi premierul Giuseppe Conte, la începutul comunicării sale în Cameră pentru prezentarea noului decret semnat pe 24 octombrie «la sfârșitul unei confruntări lungi și detaliate cu majoritatea și regiunile ». Citându-l pe președintele Republicii, Conte a lansat un apel către forțele politice: „Acesta, dacă îmi permiteți, este cu adevărat momentul să rămânem uniți”. Și avertizează: «fără un răspuns coordonat al UE, nimeni nu va depăși criza».

„Date îngrijorătoare”

„Datele din ultimele săptămâni indică o creștere rapidă. Numărul noilor infectări este îngrijorător, iar urmărirea contactelor este complexă. Această imagine pune o presiune severă asupra serviciilor de sănătate. Nu am subestimat niciodată pandemia ”, a explicat premierul. „Măsurile -a explicat Conte- vizează „atenuarea și răcirea” curbei de contagiune „pentru a atenua povara deja grea” asupra sistemului de sănătate. Măsurile se bazează pe „principiile de precauție maximă, proporționalitate și adecvare. Nu am spus niciodată – a subliniat premierul – că suntem în afara pericolului », a precizat premierul italian, notează Il Sole. 

Răspunsul Europei

„În această după-amiază vom discuta despre situația sănătății într-o conferință video cu ceilalți șefi ai UE și cu statele guvernamentale, ocazie cu care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va ilustra pachetul de răspunsuri europene la pandemia COVID», acordând o atenție deosebită « testelor și vaccinurilor anti- COVID », a explicat Conte. „Angajamentul guvernului se desfășoară de la începutul pandemiei inclusiv în interiorul UE. Fără un răspuns coordonat din partea Europei și la nivel global, niciun stat nu poate depăși criza, atât din punct de vedere sanitar, cât și economic”.

Apel la unitate

„Toate guvernele UE, cu meritele și lipsurile lor – a spus Conte – și acest lucru privește și guvernul nostru, au fost forțate să facă un pas înapoi. Săptămâna trecută, președintele Mattarella ne-a reamintit că toate ramurile ordinii democratice știu că trebuie să funcționeze întotdeauna cu un spirit de unitate și coeziune. Acesta, dacă îmi permiteți, este cu adevărat momentul să rămânem împreună ”, a conchis Conte.

Începând de la ora 18.30, se desfăşoară în regim de teleconferinţă reuniunea șefilor de stat și de guvern, iar vineri, va fi rândul miniștrilor sănătății.

Scopul este cel de a face bilanțul situației de sănătate și de a face tot posibilul pentru a evita o a treia fază de închidere rigidă după jumătatea de „lockdown” din aceste zile în curs de generalizare. Din partea celor 27 se asteaptă un impuls politic pentru a realiza omologarea unică a testelor pentru depistarea COVID-19, asistență între state chiar și în cazul în care este necesar transferul pacienților dacă sistemul național de sănătate este depăşit de situaţie. Potrivit surselor UE, există un consens între lideri cu privire la necesitatea de a menține cât mai multă activitate economică posibilă, şi pe cât posibil, compatibilă cu exigenţele sanitare. În orice caz, deocamdată nu sunt prevăzute măsuri suplimentare pentru a sprijini economia, după cele decise în iulie și încă în curs de finalizare.