Raportul cu privire la noua strategie de securitate americană, prezentat luni, "este un produs tipic al aroganţei de tip yankeu, căutând o subordonare completă a lumii întregi la interesele Statele Unite", a declarat pentru agenţia oficială KCNA un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean de externe. 

"Este, de asemenea, un document criminal care reflectă clar natura de gangster a lui Trump căruia îi place să provoace scandal", a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Conform Agerpres, documentul prezintă China şi Rusia ca puteri rivale Washingtonului care încearcă să slăbească interesele americane în lume şi "să erodeze securitatea şi prosperitatea" Statelor Unite. 

De asemenea, China şi Rusia au denunţat caracterul, în opinia lor, foarte agresiv al acestui raport. 

O purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe a afirmat marţi că noua strategie americană de securitate naţională este marcată de o "mentalitate a Războiului Rece", în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat "caracterul imperialist" al acestui document. 

Vineri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie, al cărei proiect a fost prezentat de Statele Unite după negocieri cu China, impunând noi sancţiuni Coreii de Nord. 

Votul a avut loc într-un context în care nici SUA, nici Coreea de Nord nu se arată dispuse să demareze negocieri pentru a pune capăt crizei din Peninsula Coreeană, provocată de tirurile cu rachete balistice şi un nou test nuclear nord-coreean.