O imagine din satelit a șantierului naval Sinpo din Coreea de Nord, făcută în data de 4 septembrie 2020, surprinde ceea ce pare a fi pregătiri pentru testarea unei rachete balistice ce urmează să fie lansată de pe submarinul Pukguksong-3, transmite Beyond Parallel.

Un astfel de viitor test ar susține creșterea speculațiilor conform cărora Coreea de Nord a făcut progrese atât în ceea ce privește rachetele balistice, cât și în privința posibilității lansării acestora de pe un submarin (SLBM) în ultimul an și intenționează să demonstreze aceste noi capacități.

Indicatorul principal care sugerează pregătirile pentru un test de lansare de pe submarinul Pukguksong-3 este prezența mai multor ambarcațiunii în apropiere. Una dintre aceste nave este similară ca dimensiune și dispunere cu cele observate la testele anterioare. Aceste nave au fost folosite pentru a trage în larg barja submersibilă de pe care se efectuează testul de lansare.

Sursa citată punctează că nu există indicații vizibile în privința unui nou tip de submarin nord-coreean, dar se poate observa din imagini că o bună parte a șantierului este ascunsă sub un acoperiș retractabil, tocmai pentru a nu se putea vedea exact din aer ce se află acolo. Pe imagini se mai poate observa un submarin de mici dimensiuni, deja existent în flota nord-coreeană.

Sursă Foto: beyondparallel.csis.org

Din imagini se mai pot observa alte două submarine din clasa ROMEO, ancorate în golful bazei Mayang-do din apropiere. Articolul subliniază că, în timp ce un singur submarin ROMEO este văzut ocazional aici, este foarte neobișnuit ca două astfel de nave să fie ancorate în golf. În timp ce este foarte probabil ca prezența acestora aici să facă parte din ciclul de antrenamente de vară, pregătirea unei lansări SLMB nu poate fi exclusă în totalitate.

Platforma Beyond Parallel este deținută de o organizație non-profit care se ocupă cu studierea politicilor și schimbărilor care au loc la nivel global, fiind cotată pe prima poziție în SUA, conform unei clasificări a Universității din Pennsylvania.