„A fost anunțată suspendarea activității pe unele puncte de trecere a frontierei către Ungaria și cu efortul colegilor de la MAE și astăzi dimineață am avut o discuție telefonică cu domnul ministru Sándor Pinter. Nu se vor închide, nu se vor suspenda niciunele. Exact ca și acum, vor fi 12 puncte de trecere. Mai mult de atât, avem promisiunea partenerului ungar că după inaugurarea noului punct de trecere aprobat, în cel mai scurt timp va fi și operaționalizat de către parteneri”, a transmis Marcel Vela.

Conform celor transmis de Ministerul Afacerilor Interne, sunt deschise pentru tranzitul cetăţenilor români următoarele puncte de frontieră:

– Petea – Csengersima, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit);

– Urziceni – Vallaj, destinat traficului internaţional de persoane (tranzit);

– Valea lui Mihai – Nyirabrany, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)

– Borş – Artand, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)

– Vărşand – Gyula, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)

– Turnu – Batonya, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)

– Nădlac – Nagylak, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit)

– Nădlac 2 (autostradă) – Csanadpalota, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă (tranzit).

– Cenad – Kiszombor – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri

– Curtici – Lokoshaza (feroviar)

– Săcuieni – Letavertes, destinat tuturor tipurilor de trafic

– Salonta – Mehkere, destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri

Trebuie menționat că cei doi miniştri au agreat şi operaţionalizarea în cel mai scurt timp a noului punct de trecere a frontierei Borş II, care va fi inaugurat pe 4 septembrie 2020.

De asemenea, la invitaţia ministrului Marcel Vela, cei doi demnitari au stabilit ca la sfârşitul lunii septembrie să aibă o întrevedere pentru a discuta aspecte care ţin de relaţiile bilaterale dintre cele două instituţii.

Ce spun autoritățile

„În această dimineaţă, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a avut o convorbire telefonică cu omologul ungar, Sandor Pinter, în contextul restricţiilor de circulaţie pentru cetăţenii străini impuse de autorităţile ungare, începând cu 1 septembrie 2020. Cei doi demnitari au analizat împreună măsurile ce pot fi instituite de partea ungară. La propunerea părţii române, Ungaria a acceptat menţinerea în funcţiune a încă patru puncte de trecere a frontierei, suplimentar faţă de cele opt comunicate iniţial”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

„Mai mult, cei doi miniştri au agreat şi operaţionalizarea în cel mai scurt timp a noului PTF Borş II, ce va fi inaugurat în data de 4 septembrie 2020. La invitaţia ministrului Ion Marcel Vela, cei doi demnitari au stabilit ca la sfârşitul lunii septembrie să aibă o întrevedere în România, cu omologul ungar, Sandor Pinter, pentru a discuta aspecte care ţin de relaţiile bilaterale dintre cele două ministere”, adaugă MAI.

Ministerul de Externe a transmis, sâmbătă, că ministrul Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică cu omologul său ungar Peter Szijjarto, în ontextul clarificărilor cerute după ce Ungaria a anunţat că îşi închide graniţele. „În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Peter Szijjarto, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate”, a precizat MAE.