Potrivit premierului, prefecţii vor coordona în fiecare zi, pe baza unui plan, acţiunile de control ale instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de creşterea numărului de infectări cu COVID-19.

„Întrebarea pe care mi-aţi pus-o: când încep controalele – nu e o întrebare corectă. Controalele au început, controalele se efectuează. Ministrul de interne și cu toți ceilalți deja mi-au prezentat rapoarte pe ultima săptămână şi există controale serioase, s-au dat foarte multe sancţiuni, s-au suspendat autorizații, s-a închis temporar activitatea anumitor cluburi și anumitor terase și evident lucrurile vor continua pe scară largă,” a declarat Orban.

„Obiectivul acestei videoconferinţe a fost acela de a asigura mobilizarea generală a tuturor instituţiilor statului cu atribuţii de control care au obligaţia de a asigura respectarea legii.

În cadrul videoconferinţei am stabilit o strategie, am stabilit priorităţile şi mecanismele de organizare a activităţilor de control, a activităţilor de impunerea a reglementărilor de protecţie a sănătăţii cetăţenilor români”, a spus premierul.

Jandarmeria intervine

Totodată, premierul a mai precizat că în această mișcare sunt implicate mai multe instituții precum Jandarmeria și Poliția de Frontieră, iar mobilizarea va fi maximă.

”În fiecare zi, prefecţii vor coordona, pe baza unui plan, toate acţiunile de control, toate instituţiile care sunt implicate şi au atribuţii în domeniu. (…) Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Inspecţia Muncii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor, Inspecţia de Stat pentru Controlul Transportului Rutier şi toate celelalte entităţi care au atribuţii de control sunt mobilizate la maxim, au obligaţia de a stabili un plan zilnic, raportare zilnică, au obligaţia de a se coordona şi de asigura controale pentru echipe comune în zonele cu cel mai mare risc de transmitere a virusului”, a declarat Orban, sâmbătă, la plecarea de la sediul MAI.