Presa moare încetul cu încetul și din cauza faptului că, în ultimul timp, oricine știe să scrie mai mult de 10 fraze pe net este considerat jurnalist de unii, iar breasla nu reacționează de niciun fel, susține Simona Ionescu, redactorul-șef al Evenimentului Zilei.

Comentariul vine în contextul în care site-ul Pagina de Media, gestionat de ex-jurnalistul Petrișor Obae, a publicat, sub semnătura pseudonimului Bambu, un material care atacă o parte dintr-un text apărut în 26 august pe evz.ro despre celebra emisiune de la Antena 1, Acces direct.

”Nu a reușit să producă vreo analiză media”

”O emisiune despre care tot specialiștii media spun că a spart audiențele cu aventurile a doi țărani ajunși la oraș vedete tv. O telenovelă reală, desfășurată în direct, care are publicul ei. În rest, e problema postului respectiv de ce a ales subiectul și ce face cu el.

Oricum, acest Bambu nu a reușit să producă vreo analiză media, o cronicuță a emisiunii sau orice altceva l-ar încadra în categoria de „jurnalist”. El și-a frecat doar degețelele și s-a apucat să mânjească Evenimentul Zilei cu un titlu mincinos: „Până unde merge imaginația! Citiți și luați aminte. EVZ: Vulpița și Viorel, aventuri prin pădurea colorată”.

Apoi a depus nițel efort pentru a scrie câteva rânduri, ca să fie clar cât de infantili sunt ziariștii și integratorii de știri de la evz.ro. După care… un copy-paste și… gata articolul!”, arată redactorul-șef al EvZ într-un comentariu publicat pe evz.ro.

”Aveți în față o minciună”

”Voi reproduce tot textul iluminatului pentru că nu vreau să dau link către Pagina de media, ca să-i fac trafic gratuit. Vă atenționez, încă o dată, că aveți în față o minciună. Dar vă veți amuza citind, așa cum am făcut-o și noi.

Așadar…ce scrie Bambu!

„Cerul e limita! Până unde merge imaginația? Un articol publicat în Evenimentul Zilei ne arată că nu mai există bariere: „Vulpița și Viorel, aventuri prin pădurea colorată”, titrează ziarul.

Ce e în text? Metafore și multe, multe epitete. Mai ceva ca într-o compunere de gimnaziu.”, explică Simona Ionescu.

”Încalcă niște norme elementare deontologice”

”Doar că Evenimentul zilei a sesizat infantilismul textului, cu umor voluntar sau nu, scris în ton cu emisiunea în care protagoniști sunt Viorel și Vulpița. Și l-a reprodus de pe site-ul Antenei 1 – emisiunea Acces direct, pentru amuzamentul cititorilor evz.ro.

Acest lucru e precizat în text, însă omulețul cu nume de club a făcut o aroganță și și-a dat cu stângul în dreptul. Pentru că, deși Petrișor Obae își arogă dreptul de a-i judeca pe alții, încalcă niște norme elementare deontologice. Ce a „uitat” să scrie site-ul de analiză media?

A omis să precizeze că este un text preluat de evz.ro de pe site-ul a1.ro, așa cum se scria în text.

Nu a verificat pe site-ul a1.ro ca să vadă dacă textul aparține unui redactor de acolo. Ar fi găsit și adevăratul titlu al poveștii, poate mai de trafic decât cel de pe evz: „Vulpița, din nou „tăvălită” în iarbă, de această dată chiar de soțul ei! În pădurea colorată, soții Stegaru au petrecut momente emoționante”.

”Preluarea unei știri mincinoase și neverificate”

Nu a sesizat că preluarea a fost făcută pentru a livra o informație amuzantă cititorilor evz.ro, oameni deștepți și care se prind când e lucru serios și când nu. A lipsit „opinia” din informație, ca să priceapă pseudonimul Bambu și Petrișor Obae.

Dar, supervizorul lui, Petrișor Obae, va trebui să-i țină o lecție de jurnalism acestui Bambu, mai ales că abia ce a făcut un interviu cu tânărul Selly, vloggerul cu acea capcană pentru televiziuni: preluarea unei știri mincinoase și neverificate.

Petrișor Obae trebuie să-l pună să citească de câteva ori ce a consemnat el că i-a spus Selly în interviu: „Treaba cu democrația pică în momentul în care spun (n.r. jurnaliștii) doar minciuni, pentru că adevărul nu mai interesează pe nimeni!”. „Vreau să se facă diferența între știre și opinie”. „Mă aștept să verifice mai bine informația înainte de a publica”.

Ceea ce mincinosul pseudonim Bambu de la Pagina de Media nu a făcut. Dacă ar fi fost un ziarist corect, ar fi scris că evz.ro a preluat acest text de pe a1.ro, site citat în articolul din evz, tocmai pentru amuzamentul compunerii.”, continuă comentariul Simonei Ionescu.