Astra Asigurări a reînnoit, pentru anul viitor, contractele de asigurare pentru flotele de aeronave ale BlueAir şi Romavia, precum şi cele cu Romaero şi aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa), dar a atras şi un client nou, respectiv compania de control de trafic aerian Romatsa. Compania asigură şi flota Tarom, dar şi aeroportul Otopeni.

Tarom are o asigurări Casco care acoperă o sumă de peste 520 de milioane de dolari şi o poliţă care acoperă riscul de răspundere de linii aeriene în limita a 750 de milioane de dolari. Acestea sunt valabile până la sfârşitul lunii aprilie 2010. În acelaşi timp, poliţa cumpărată de Aeroportul Otopeni de la Astra acoperă riscurile de răspundere civilă aeroportuară în limita a 300 de milioane de euro şi este valabilă până la sfârşitul lunii martie 2010.

Compania va asigura Romatsa, în urma unei licitaţii publice, care a avut loc la mijlocul lunii noiembrie, pentru o limită de 600 milioane de euro. Contractul prevede prestarea de servicii de asigurare pentru răspundere civilă de terţi a companiilor care desfăşoară activităţi de control de trafic aerian, se arată într-un comunicat al Astra Asigurări.

Liderul de reasigurare al poliţei Romatsa este Chartis Insurance UK, iar dispersia riscului este asigurată prin participarea unui număr de peste 15 reasigurători, riscul fiind reasigurat integral.

Compania a câştigat licitaţia organizată de aeroportul Băneasa, poliţa de asigurare pentru răspunderea civilă aeroportuară fiind încheiată pentru perioada decembrie 2009 – decembrie 2010, pentru o limită de răspundere de 300 de milioane de euro, iar riscurile sunt reasigurate integral pe piaţa internaţională de profil.

Astra a obţinut şi contractul cu Romavia pentru asigurarea flotei, companie care se află în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi care are ca obiect de activitate, printre altele, executarea de zboruri speciale pentru Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Asigurătorul a câştigat portofoliul Romavia pentru al cincilea an consecutiv, iar riscurile sunt reasigurate în proporţie de 100%.

Prima de asigurare pentru Romavia va fi de 1,134 milioane dolari, pentru perioada ianuarie-decembrie 2010, când Astra va furniza servicii de asigurare Casco şi Răspunderi Linii Aeriene, asigurare Casco Război şi Pericole Similare, asigurare de Reducere a Franşizei Casco pentru o sumă asigurată totală Casco de circa 16,5 milioane de dolari şi o limită unică combinată pentru daune materiale sau vătămări corporale de 500 milioane de dolari.

De asemenea, Blue Air şi Romaero rămân clienţii Astra, după ce au reînnoit contractele de asigurare pentru decembrie 2009 – decembrie 2010, pentru al patrulea, respectiv al cincilea an consecutiv. Limita de răspundere în cazul Romaero este de 200 milioane de dolari, iar prima de asigurare este de 275.000 de dolari.

În ultimii ani, Astra Asigurări a plătit două dintre cele mai mari daune de pe piaţa de asigurări aviatice din România, rezultate în urma a două incidente care au avut loc pe Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) în decembrie 2007, când a plătit 10 milioane de dolari pentru o aeronavă Tarom, respectiv în aprilie 2008, în acest caz deapăgubirea fiind de 4,2 milioane de dolari pentru o aeronavă Romavia.

Astra Asigurări estimează pentru acest an prime brute subscrise de peste 800 milioane lei, în creştere cu 23% faţă de anul trecut, şi un profit net de peste nouă milioane lei, de trei ori mai mare decât în 2008.

Compania a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,7 milioane de lei, controlat indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, prin firma Nova Trade, care deţine 72,683% din acţiunile companiei, şi grupul financiar austriac Uniqa – 27%.