Proiectul este inițiat de senatorii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir și conține un amendament care stipulează eliminarea președintelui României din procesul de numire a conducerii Consiliului Concurenței. Acum, plenul Consiliului Concurenței e numit de președintele țării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere.

Fără președinte

Propunerea Senatorilor PSD este ca plenul instituției  să fie numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere. Dacă proiectul va trece, ceea ce este foarte posibil, dat fiind ca PSD are majoritate, PSD va putea să își numească fideli în plenul Consilului Concurenței.

Se pregătesc șefi noi la Concurență

În plus, Șerban Nicolae propune și încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, în condițiile în care legislația actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani. Același proiect mai include și creșterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenței. Aceasta înseamnă, evident, și sporirea  bugetului Consiliului Concurenței.