În ciuda începerii negocierilor de pace, conflictul din Afganistan a escaladat în toamna anului 2020, arată un raport al misiunii de asistenţă a ONU în ţară, citat marţi de DPA, conform Agerpres.

De când a început să ţină evidenţa, UNAMA nu a mai înregistrat un noiembrie la fel de letal pentru civili în ţară ca cel din 2020, potrivit raportului anual publicat marţi.

“2020 ar fi putut fi anul păcii în Afganistan. În schimb, mii de civili afgani au pierit din cauza conflictului”, a declarat Deborah Lyons, reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Afganistan.

În general, numărul victimelor civile a scăzut în 2020 comparativ cu anul precedent. UNAMA a înregistrat un total de 3.035 de civili ucişi şi 5.785 răniţi în conflictul afgan anul trecut.

Aceasta a reprezentat o scădere de 15% faţă de 2019, în timp ce numărul victimelor civile a scăzut sub 10.000 pentru prima dată din 2013.

Misiunea ONU a înregistrat pentru prima dată o creştere a violenţei în al patrulea trimestru comparativ cu al treilea.

Părțile în conflict și-au redus atacurile în sezonul rece în anii anteriori

În Afganistan, militanţii islamişti talibani luptă împotriva guvernului de la Kabul susţinut de Occident. Statul Islamic (SI) are de asemenea o prezenţă în ţara din Asia Centrală de câţiva ani.

Talibanii au condus Afganistanul între 1996 şi 2001. O intervenţie armată condusă de SUA în urma atacurilor Al Qaida din 11 septembrie 2001 a pus capăt conducerii lor. Astăzi, ei controlează din nou mari zone din ţară.

La începutul anului 2020, SUA au semnat un acord cu talibanii pentru a retrage treptat toate forţele internaţionale. În schimb, gruparea militantă s-a angajat în discuţii de pace cu guvernul afgan.

Criticii îi acuză pe talibani de încălcarea altor angajamente din acord. Drept urmare, ţările NATO doresc acum să-şi continue misiunea în Afganistan pe termen nedefinit.

Octombrie 2020, cea mai sângeroasă lună

Potrivit misiunii ONU, cea mai sângeroasă lună din 2020 a fost octombrie – la doar câteva săptămâni după ce au început discuţiile de pace afgane în capitala Qatarului, Doha. Discuţiile între negociatorii administraţiei afgane şi militanţii islamişti talibani fac progrese lente.

Experţii cred că islamiştii îşi folosesc puterea militară pentru a exercita presiune la masa negocierilor. Talibanii continuă să respingă o încetare a focului cerută de guvern.

Misiunea ONU explică scăderea numărului de victime civile anul trecut în parte prin mai puţine atacuri majore. Talibanii s-au abţinut în mare măsură de la atacuri cu bombă la scară largă în centrele urbane după acordul lor cu SUA.

Criticii notează o schimbare în strategia lor şi îi acuză pe talibani că îşi iau la ţintă adversarii pentru a-i asasina. Deznădejdea se răspândeşte în toată ţara şi teama de un nou război civil este în creştere. Mulţi tineri vor să emigreze, scrie sursa citată.

UNAMA deplânge de asemenea că sunt vizaţi jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului pentru a fi ucişi, în timp ce autorii rămân adesea ascunşi.

Potrivit raportului, grupurile antiguvernamentale sunt responsabile pentru 62% din victimele civile, iar armata afgană pentru 22%.

Forţele internaţionale au fost cauza a doar unui procent dintre civilii ucişi sau răniţi, arată raportul. Restul au fost victimele unor tiruri încrucişate sau autorilor necunoscuţi.