Este conflict de proporții între Franța și Turcia. Președintele Emmanuel Macron a cerut imperativ Turciei să pună capăt explorărilor de gaze şi petrol din apele acestei zone, care au dus la tensionarea relaţiilor cu Grecia, informează Reuters.

Mai mult chiar, liderul francez a făcut un anunț cutremurător: Franţa îşi va creşte prezenţa militară în Mediterana de Est.

Emmanuel Macron nu este de acord cu explorarea „unilaterală” a Turciei, lucru susținut  într-o convorbire telefonică cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Aceste date au fost furnizate într-un comunicat al preşedinţiei franceze. În cadrul discuţiei telefonice, preşedintele Macron a adăugat că prospectarea ar trebui să „înceteze pentru a permite un dialog paşnic” între cei doi vecini, membri ai NATO.

Tensiunile dintre Grecia şi Turcia au crescut în această săptămână odată cu sosirea navei de cercetare seismică turcă Oruc Reis, însoţită de nave de război, într-o zonă disputată a Mediteranei. Franţa îşi va „consolida temporar” prezenţa militară, conform declaraţiei preşedintelui Macron, pentru a „monitoriza situaţia din regiune şi a marca determinarea sa de a apăra dreptul internaţional”.

Turcia şi Grecia se confruntă ca urmare a concurenţei în privinţa revendicării rezervelor de gaze naturale, scoasă în evidenţă de încercările Ciprului de a explora în căutarea unor zăcăminte de gaze naturale în regiunea Mediteranei de Est în pofida unor obiecţii puternice din partea Turciei.

Trebuie amintit că președintele fancez a cerut luna trecută sancţiuni UE împotriva Turciei pentru ceea ce a catalogat a fi drept „încălcări” ale suveranităţii greceşti şi cipriote asupra apelor lor teritoriale. În plus, există și un mai vechi conflict între Franța și Turcia, cele două țări confruntându-se și pe marginea conflictului din Libia.