Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind o posibilă înţelegere între patru firme participante, cu „oferte trucate”, la licitaţii organizate de Departamentul pentru Armamente – UM 02550 Bucureşti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Investigaţia se referă la o posibilă înţelegere între patru firme din România, Germania şi Elveţia, privind participarea cu „oferte trucate” la licitaţiile de organizate de Ministerul Apărării Naţionale în anii 2005, 2006 şi 2007, pentru cumpărarea de armament de infanterie şi aparatură optică, a anunţat, marţi, Consiliul.

„O asemenea înţelegere poate avea consecinţe deosebit de grave prin denaturarea liberei concurenţe şi afectarea comerţului între statele membre, fiind vorba de companii din România, Uniunea Europeană şi spaţiul extracomunitar. Un astfel de comportament comercial contravine atât prevederilor legislaţiei româneşti în domeniul concurenţei, cât şi prevederilor Tratatului de instituire a Comunităţii Europene”, a declarat, într-un comunicat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

UPDATE: Ce firme sunt implicate 

Cele patru companii implicate în investigaţie sunt SC Transcarpat Sportours International SRL (România), San Swiss Arms AG (Elveţia), Brugger&Thomet AG (Elveţia) şi JP Sauer&Sohn Gmbh (Germania), au declarat pentru MEDIAFAX surse militare.

Potrivit celei mai recente date înscrise la Registrul Comerţului, din 29 aprilie 2009, SC Transcarpat Sportours International SRL are un capital social subscris de 91.050 lei şi este deţinută numai de asociaţi români. Capitalul majoritar, respectiv 65,15% din acţiuni, este controlat de Dinu Solojan, care este şi administratorul firmei, în timp ce Bogdan Diaconu deţine 34,81% din acţiuni.

SURSA:Mediafax