Semnarea a avut loc pe 15 aprilie 2021, în cadrul unei întâlniri a reprezentanților celor două țări.

Conceptul de siguranță este un pas important în implementarea la timp a proiectului de conducte de gaz TAPI, inclusiv dezvoltarea unui plan de siguranță și a unui protocol, care sunt anexe la Acordul de guvernare gazdă, se arată în raport.

Părțile au făcut schimb de opinii cu privire la lucrările în desfășurare la proiectul de construcție a conductei de gaz TAPI. Părțile au discutat despre punerea în aplicare a măsurilor care urmează să fie întreprinse la sfârșitul lunii august 2021.

Conducta Turkmenistan – Afganistan – Pakistan – India (TAPI), cunoscută și sub numele de Trans-Afghanistan Pipeline, este o conductă de gaze naturale dezvoltată de Galkynysh – TAPI Pipeline Company Limited cu participarea Băncii Asiatice de Dezvoltare.

Conducta va transporta gaze naturale din Zăcământul de gaze Galkynysh din Turkmenistan prin Afganistan în Pakistan și apoi în India. Construcția proiectului a început în Turkmenistan pe 13 decembrie 2015.

Lungimea secțiunii Turkmen a conductei TAPI, a cărei construcție a fost lansată în decembrie 2015, va fi de 205 kilometri (operațiunile principale sunt efectuate pe kilometrul 120). Conducta va trece prin orașele afgane Herat și Kandahar (816 kilometri), prin orașele Quetta și Multan de pe teritoriul pakistanez (819 kilometri) și va ajunge la orașul Fazilka din India.

Capacitatea de proiectare a conductei este planificată să fie de 33 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar costul proiectului – aproximativ 8 miliarde de dolari.