Necesarul de refinanţare pentru credite prioritare al companiilor din România în al doilea semestru din 2009, de 114,2 milioane dolari, este printre cele mai scăzute dintre nouă ţări emergente din Europa analizate de Reuters, între care Polonia şi Ucraina, şi reprezintă 0,48% din totalul acestora.

Suma trebuie refinanţată de sectorul privat din România în totalitate în trimestrul al treilea, întrucât în ultimele trei luni ale anului companiile nu au de rostogolit credite prioritare.

În iulie-decembrie 2009, cele nouă state analizate vor avea de rostogolit 23,8 miliarde de dolari.

Cel mai mic necesar de refinanţare pentru ultimele şase luni ale anului îl are Estonia, cu 32,1 milioane de dolari, urmată de Ungaria – 93,8 milioane de dolari, România, Letonia – 289,7 milioane de dolari, Polonia – 445,7 milioane de dolari, Kazahstan – 1,2 miliarde de dolari, Ucraina – 1,274 miliarde de dolari, Turcia – 7,75 miliarde de dolari şi Rusia – 12,7 miliarde de dolari.

Nevoile de refinanţare ale Rusiei reprezintă mai mult de jumătate din creditele prioritare în valoare de 23,8 miliarde de dolari pe care companiile din cele nouă ţări trebuie să le rostogolească în iulie-decembrie 2009.

Împrumuturile prioritare au întâietate la restituire faţă de alte credite contractate de companii.

Creşterea economică din ultimii ani a regiunii a fost alimentată de creditele externe, însă criza financiară a afectat capacitatea băncilor occidentale de a finanţa în continuare companiile din statele europene cu economii emergente, arată analiştii Reuters.

În 2010, companiile din România vor avea de refinanţat împrumuturi prioritare de 894,3 milioane de dolari, a patra cea mai mică sumă dintre cele nouă state europene. Suma reprezintă 2,72% din totalul creditelor de rostogolit în ţările analizate de Reuters, respectiv 32,8 miliarde de dolari.

În primul trimestru al anului viitor, sectorul privat românesc trebuie să refinanţeze datorii de 493,7 milioane de dolari, respectiv 15,6 milioane de dolari în aprilie-iunie şi 385 de milioane de dolari în trimestrul al treilea. În ultimele trei luni ale anului companiile româneşti nu au de rostogolit împrumuturi.

Sectorul privat din Estonia nu are de refinanţat credite în 2010, fiind urmat de Letonia cu 541 milioane de dolari, Turcia cu 592,6 milioane de dolari, România, Ucraina cu 1,6 miliarde de dolari, Kazahstan cu 1,8 miliarde de dolari, Polonia cu 2,5 miliarde de dolari, Ungaria cu 5,2 miliarde de dolari şi Rusia cu 19,6 miliarde de dolari.

Rusia păstrează ultima poziţie, cu cea mai ridicată sumă de refinanţat, aproape două treimi din total.