Companiile private mici, aflate in cautarea unui nou sediu pentru birouri, opteaza pentru inchirierea partiala sau integrala a unei vile din zona centrala sau ultracentrala, in detrimentul unui spatiu pus la dispozitie de modernele cladiri de birouri care s-au inaltat recent in Capitala, in special in Zona de Nord. Explicatia acestui fenomen in opinia reprezentantilor agentiei imobiliare EuroMetropola , tine de spatiile oferite de imobilele de birouri.

“Unul dintre argumentele principale care sustin varianta inchirierii unei vile este acela ca in cele mai multe situatii, office-building-urile ofera unei singure companii o suprafata de aproximativ 300 mp, in conditiile in care firmele mici nu au nevoie decat de 100, pana la 200 mp. Desigur ca vorbim de conditii multe mai bune in cladirile moderne, dar chiria pentru o suprafata atat de ampla, dar care nu raspunde nevoilor acestor companii, ii indeparteaza pe acesti potentiali clienti”, spune Monica Marin, partner manager la EuroMetropola. 

Astfel, companiile private se orienteaza spre vilele din zonele centrale si ultracentrale, unde au avantajul unui acces rapid, de altfel, indispensabil in lumea afacerilor. “Pozitionarea stradala, compartimentarea bine gandita si amenajarea placuta – acestea sunt exigentele firmelor care doresc sa se instaleze intr-o vila. Foarte multe companii isi doresc expres ca vila respectiva sa aiba curte individuala, iar ei sa fie singurii locatari, pentru a evita conflictele cu alti coabitanti, care ar putea fi deranjati de traficul pe care il implica functionarea unei firme in acel imobil. De asemenea, este de preferat ca noul sediu sa nu necesite investitii majore din partea companiei,  in privinta finisajelor si a igienizarii, conchide Monica Marin. 

Indiferent de domeniul de activitate, fie ca este vorba despre firme de consultanta, cabinete de avocatura, centre medicale, in zone selecte precum Piata Universitatii, Piata Romana, Calea Dorobantilor, 1 Mai sau Cotroceni, pretul platit pentru inchirierea unui metru patrat intr-o vila eleganta este de apoximativ 20 euro. 

Cu toate ca se constata o preferinta pentru sediile de birouri in vile, rata de neocupare a spatiilor de birouri din imobilele recent finalizate, este relativ mica, in jur de 3%, ceea ce demonstreaza ca cererea nu este acoperita de oferta existenta. Specialistii imobiliari spera intr-o redresare a pietei in urmatorii 5 ani, cand situatia se va echilibra datorita finalizarii proiectelor aflate in derulare sau doar planificate.

Sursa: Capital