Evaluată recent la 2.000 de miliarde de dolari, trecerea de la jocuri spre inteligența artificială pare să fi dat roade pentru producătorul de cipuri Nvidia, care se clasează acum printre cele mai valoroase companii publice din lume, scrie Tomsguide.

Nvidia Drive este o platformă completă pentru dezvoltarea și implementarea de vehicule autonome. De la cloud la mașină, platforma AI NVIDIA permite transportul mai sigur și mai eficient pe scară largă.

Fiecare mașină va fi autonomă, iar roboții vor fi omniprezenți

Asta înseamnă că visul său, „ca fiecare mașină care se deplasează să fie autonomă, iar roboții vor fi la fel de omniprezenți ca iPhone-urile” trebuie luat în serios.

Dr. Jim Fan și profesorul Yuke Zhu, co-fondatorii unui nou grup de cercetare Nvidia, denumit GEAR, speră să transforme această viziune în realitate.

Înseamnă Generalist Embodied Agent Research (GEAR), care în sine înseamnă IA Nvidia, vrea ca intelignța sa artificială să poată învăța și să performeze atât în ​​lumea virtuală, cât și în cea reală, fără nicio intervenție umană.

După cum a scris Jim Fan pe X, acum „plec într-o misiune de aterizare pe Lună”. Dacă acest lucru trebuie luat la figurat sau la propriu, rămâne de văzut. Lumea science-fiction este plină de roboți care pot gândi singuri.

Până acum au creat un bot AI numit „Voyager” care poate explora lumi Minecraft și poate interacționa cu mediul într-un mod semnificativ. Informațiile culese în timp ce navighează într-o lume virtuală îl pot ajuta să învețe să navigheze în lumea noastră.

De asemenea, cei doi au creat un bot care poate fi descris cel mai bine drept „ChatGPT cu un braț” dar și ca unul care poate învăța o mână mecanică să se întindă și să se răsucească în manevre complexe.

Niciunul dintre aceste progrese remarcabile nu a avut loc peste noapte. Nvidia construia cipuri de ani de zile. O modificare care le-a făcut programabile a pus rotițele în mișcare pentru ca miile de GPU-uri ale companiei să fie utilizate la antrenarea ChatGPT, creația OpenAI.

Software-ul CUDA de la Nvidia a adus o serie completă de programe de deep learning pentru crearea de aplicații de înaltă performanță accelerate de GPU pentru instrumentele de inteligență artificială. Este una dintre cele mai utilizate arhitecturi AI.

Nvidia nu este imună la geopolitică

Ca orice altă companie, Nvidia nu este imună la situația geopolitică și se confruntă cu o interdicție în SUA asupra exporturilor de cipuri de ultimă generație. Așa că Nvidia a trecut rapid la planșa de desen pentru a crea cipuri care pot fi vândute Chinei și care respectă aceste restricții.

Acest impuls se va răspândi cu siguranță în întreaga cultură a companiei.

Grupul Nvidia GEAR crede într-un viitor în care roboții autonomi se inspiră și învață din orice lucru pe care îl pot observa.

Capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari

Nvidia a ajuns deja la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului inteligenței artificiale generative.

Realizarea vine după ce firma din Silicon Valley a estimat o majorare semnificativă a veniturilor în primul trimestru din 2024, ceea ce a dus joi la creșterea cu 277 de miliarde de dolari a capitalizării sale bursiere, cel mai mare câștig într-o singură zi.