Este vorba de tone de greu, ce au luat calea Egiptului. 60.000 de tone de grâu românesc vor fi trimise de Ameropa către Egipt. Grâul a fost vândut la un preţ de 224,70 dolari americani pe tonă metrică (USD/TM), fără costuri de transport incluse. Furnizarea grâului se va face la un preţ de transport de 13,55 USD/TM.

Franța a câștigat licitația de final de an

Din Franța vor pleca 120.000 de tone de grâu. Câte 60.000 de tone urmează să fie trimise către Egipt de Glencore, fiecare la un preţ de 220,30 USD/TM şi un cost cu transportul de 18,04 USD/TM.

Rușii vor trimite și ei 115.000 tone de grâu, ca urmare a licitaţiei din 30 decembrie 2019.

România a exportat în primele nouă luni din 2019 aproape 10 mil. tone de cereale, în valoare de 1,8 mld. euro. Milioane de tone de grâu au fost exportate în ţări ca Spania, Egipt, Italia, Arabia Saudită, Iordania, Germania sau Libia.

În perioada 22-31 iulie, egiptenii au achiziționat 290.000 de tone de grâu din Rusia şi România, la o licitaţie organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, informează UkrAgroConsult şi publicaţia egipteană Mubasher.

Autorităţile de la Cairo au achiziţionat 180.000 de tone de grâu din România şi 110.000 de tone de grâu din Rusia.

”Rezervele strategice de grâu ale ţării sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile populaţiei în următoarele cinci luni.”, a declarat un oficial egiptean pentru Mubasher.

Confuzia privind politica Egiptului în domeniul cornului secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.) a provocat anul trecut turbulenţe pe pieţele globale de grâu, încheiate doar în urma deciziei Guvernului egiptean de a renunţa la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei la importurile de grâu, după trei licitaţii care au trebuit să fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un standard pe care îl consideră imposibil.