De eliminarea comisoanelor de rambursare anticipată, propusă de către Consiliul Concurenţei, nu se vor bucura decât cei care contractează creditele noi. Prevederile legale favorabile nu se pot aplica şi contractelor aflate deja în derulare, susţin oficiali ai Protecţiei Consumatorilor.

„Comisioanele de rambursare anticipată nu vor putea fi eliminate decât pentru contractele care se vor încheia după intrarea în vigoare a acestei prevederi. Pentru toate celelalte contracte care se vor afla în derulare la momentul intrării în vigoare a modificărilor privind comisioanele de rambursare anticipată, se vor aplica prevederile iniţiale”, a declarat pentru capital.ro Petrică Diaconu, director coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti.

Consiliul Concurenţei intenţionează să oblige băncile să elimine sau cel puţin să limiteze nivelul comisoanelor pentru rambursare anticipată la toate tipurile de împrumuturi cu dobândă variabilă, inclusiv cele ipotecare.

„În luna iunie trebuie să intre în vigoare directiva europeană prin care se prevede limitarea acestor comisioane bancare, dar dorim să discutăm cu  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru a lărgi aria de aplicare a directivei”, declara, în urmă cu 10 zile, preşedintele Consilului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

1 iunie – data limită

Băncile vor fi oricum obligate ca, începând cu luna iunie 2010, să limiteze la 1% comisionul de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse între 200 şi 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, consideră că nu este momentul pentru eliminarea sau reducerea comisioanelor de rambursare anticipată pentru toate tipurile de credit.

„Mi-am exprimat punctul de vedere de mai multe ori. Prioritatea noastră trebuie să fie implementarea Directivei CE, care prevede pentru bănci obligaţia limitării comisionului de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori între 200 şi 75.000 de euro. Nu cred că este momentul ca să fie eliminat sau redus comisionul de rambursare anticipată pentru toate tipurile de credite”, susţine „şeful bancherilor”.

„Evoluţia pieţei” e considerată clauză abuzivă

Reprezentanţii ANPC le sugerează clienţilor băncilor să anunţe orice clauză din contract care li se pare că nu este prea explicită şi lasă loc la interpretări.

Una dintre acestea clauzele considerate abuzive de ANPC este cea referitorare la modul în care se stabileşte dobânda variabilă, în funcţie de „evoluţia pieţei”, sintagmă care nu poate fi definită cu exactitate.

„Formulări de genul acesta sunt prevederi nedefinite care se încadrează la clauze abuzive şi pe care noi le sancţionăm. Orice modalitate de stabilire a dobânzii va dori să aplice o bancă, aceasta trebuie făcută după o formulă matematică clară, ce nu lasă loc la interpretări. Dacă în vreun contract de credit se întâlnesc astfel de formule, noi von sancţiona banca respectivă şi von dispune eliminarea lor”, ne-a dezvăluit şeful OPC Bucureşti.

DETALII:
Citeşte şi Concurenţa vrea să elimine comisioanele de rambursare anticipată
Citeşte şi Scade comisionul de rambursare anticipată
Citeşte şi Nu e momentul reducerii comisioanelor la toate creditele