Comisia Europeană reacționează

Comisia Europeană s-a numit „surprinsă” după ce Belgia a prelungit interdicția asupra călătoriilor neesenţiale, conform informațiilor transmise de către afp.com

Este demn de menționat că în Belgia se află sediile principalelor instituţii ale Uniunii Europene. Țara respectivă a decis la finalul lunii ianuarie interzicerea până la 1 aprilie a călătoriilor neesenţiale dinspre şi către teritoriul belgian, în scopul combaterii pandemiei de COVID-19.

În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, premierul belgian Alexander De Croo a anunţat vineri că această interdicţie va fi extinsă până la 18 aprilie, pentru a acoperi vacanţa de Paştele catolic.

„Am fost surprinşi să citim în presă despre o nouă prelungire a interdicţiei de a călători”, a transmis un purtător de cuvânt al executivului european, Christian Wigand, în conferinţa de presă cotidiană a executivului UE.

Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii

Acesta a explicat că prelungirea până la 18 aprilie nu a fost menţionată de autorităţile belgiene în scrisoarea primită joi de Comisia Europeană, care nu face referire decât la data de „1 aprilie”.

Scrisoarea guvernului belgian a fost răspunsul la o notă a executivului comunitar care solicita înlocuirea interzicerii călătoriilor neesenţiale cu „măsuri mai punctuale”.

„Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii înscris în dreptul Uniunii Europene. Nu credem că o interdicţie de a călători respectă acest principiu”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CE.

În luna februarie, Comisia a trimis scrisori de notificare unui număr de şase ţări membre UE – Belgia, Germania, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Ungaria – cu privire la impunerea unor restricţii de călătorie legate de COVID-19 considerate disproporţionate.

De asemenea, executivul UE a indicat că a primit până în prezent răspunsuri din partea a trei ţări. În răspunsul său, Germania a respins criticile Comisiei Europene, subliniind necesitatea controalelor sale la frontierele cu regiuni vecine cu rate de incidenţă „extrem de ridicate”.

„Libertatea circulaţiei este o libertate fundamentală. Vom continua să acţionăm pentru ca recomandările adoptate de Consiliul UE să fie respectate şi pentru a evita interdicţiile de călătorie”, a scris pe Twitter comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders.