Comisia Europeană a adoptat astfel o decizie care va permite Rusiei să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale spre Europa ocolind însă Ucraina şi Polonia.

Conducta Opal face legătura între gazoductul Nord Stream şi reţeaua de transport a gazelor naturale din Europa. Prin această conductă gazul natural rusesc trece prin Germania spre Cehia. Potrivit legislaţiei UE, Gazprom poate utiliza doar 50% din capacitatea conductei iar restul este rezervat pentru furnizorii independenţi de gaze naturale care doresc să transporte şi ei gaze prin conducta Opal. 

Potrivit unui oficial al Comisiei Europene, Gazprom va avea dreptul de a face oferte pentru capacităţi suplimentare de 7,7 până la 10,2 miliarde metri cubi, dacă nu există cereri pentru transport de gaze din partea altor furnizori. În aceste condiţii, Gazprom va putea să utilizeze până la 80% din capacitatea conductei Opal. De asemenea, cel puţin 10% şi maxim 20% din capacităţile conductei trebuie oferite altor furnizori. 

Executivul comunitar susţine că această decizie se va aplica până în 2033, pentru a îmbunătăţi competiţia şi flexibilitatea pe piaţă. "Aceasta nu este o decizie pe care am luat-o din motive politice pentru că vrem să fim prieteni cu Gazprom. În urma acestei decizii, am deschis acest gazoduct pentru o concurenţă sporită", a declarat un oficial al Comisiei Europene. 

Însă decizia Comisiei ar putea avea un impact negativ asupra volumului de gaze naturale ruseşti care ajung în Europa via Ucraina şi Polonia, ceea ce va duce şi la scăderea indemnizaţiilor plătite de Gazprom celor două state. 

Grupul energetic polonez PGNiG a anunţat încă de miercuri că este gata să conteste în justiţie decizia Comisiei Europene. 

În replică, un funcţionar european a apreciat că avertismentul companiei poloneze nu are un fundament juridic adăugând că nu vor exista consecinţe asupra transportului de gaze naturale ruseşti prin Ucraina. Actualul contract care reglementează tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa via Ucraina expiră în 2019 iar Moscova ar dori în viitor să ocolească acest intermediar cu care în ultimii ani a avut numeroase conflicte pe tema plăţilor pentru gazele naturale livrate. 

AGERPRES