“Discuția pe marginea Acordului global de combatere a contrafacerii (ACTA) s-a transformat, pe bună dreptate, într-o polemica la nivelul întregii Uniuni Europene, după ce 22 din cele 27 de state membre l-au semnat. Disputa nu este legată de apărarea drepturilor de autor ori de sancționarea pirateriei. Temerea cea mai mare, exprimată de mii de utilizatori ai unor site-uri cu valoare de instrumente indispensabile de lucru care sunt rezultatul contribuției voluntare a milioane de anonimi, este posibilitatea îngrădirii unor libertăți”, susține Vălean.
Aceasta susține că disputele au apărut deoarece s-a încercat comasarea a două probleme cu efecte distincte sub aceeași umbrelă ACTA.
”Pentru a lămuri niște aspecte practice legate de aplicarea acestui acord, am adresat două scrisori oficiale deschise vicepreședintelui Comisiei Europene, doamna Neelie Kroes, responsabilă pentru agenda digitală, și Comisarului pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding“, spune Adina Vălean.