Nu toate produsele bio comercializate sunt sănătoase, atrage atenția Comisa Europeană. O parte din aceste produse bio sunt vândute la prețuri mult mai mari decât cele obișnuite și nu se încadrează la categoria bio sau eco.

De altfel, 4 firme din 10 folosesc cuvântul „ecologic” în mod exagerat, fals sau înșelător, mai arată Comisia Europeană, după cum transmite Digi24.

„Nu mai am curajul să recomand alimentație bio, organică sau eco, pentru că neîncrederea și-a făcut loc în rândul nostru de multă vreme. Și iată că acum avem un for de un prestigiu nemaipomenit, Comisia Europeană, care ne avertizează în legătură cu acest lucru”, a spus la Digi24 Nicolae Hâncu, medic nutriționist și diabetolog.

Acesta spune că o alimentație eco este și una sănătoasă pentru că ne-ar feri de alimentele contaminate din sol sau de la suprafață.

„O alimentație eco înseamnă și sănătatea pământului, ceea ce înseamnă, în ultimă instanță, alimentație sustenabilă, care are o căutare nemaipomenită în lume în momentul de față. Înseamnă sănătatea omului și a ecosistemului”, a explicat el.

Suntem într-o situație delicată

Nicolae Hâncu punctează că dacă s-a tras un semnal de alarmă din partea CE în privința acestor produse bio, trebuie așteptat ca organele de reglementare să își spună cuvântul. Având în vedere această avertizare, medicul spune că aceste produse, care oricum se vindeau destul de puțin, își vor pierde mai mult încrederea.

„În momentul în care o comisie de autoritatea CE vine și ne atrage acest semnal de alarmă, înseamnă că noi trebuie să așteptăm până când organele de reglementare își vor spune cuvântul și să ne recâștigăm încrederea în aceste produse, care sunt și costisitoare și dacă nici nu avem încredere în ele, vă dați seama unde suntem”, a spus Hâncu.

„Într-o vreme, eu ca nutriționist recomandam ca atunci când văd un măr care are viermi, înseamnă că este bio și nu este pesticizat. În momentul de față nici acest lucru nu-l mai pot spune, că nu ai cum să tai fiecare măr când îl cumperi. Suntem într-o situație delicată și dacă, până acum, cumpărarea lor era redusă, acum va fi și mai redusă. Și pe bună dreptate. Organismele de reglementare să-și facă datoria și situația se va redresa în scurtă vreme”, a adăugat el.

Acesta adaugă că, în ciuda experienței sale, nu știe ce sfat să le dea consumatorilor pentru a recunoaște care sunt adevăratele produse bio.

„Sunt atât de perfide mijloacele de înșelăciune, încât pur și simplu nu îndrăznesc să dau un sfat în acest sens”, a spus el.