"Dincolo de interesele politice şi partinice, dincolo de datoriile pe care le-aţi avea faţă de o parte din susţinătorii majorităţii PSD-ALDE, ca Prim-ministru nu aveţi dreptul să duceţi ţara în această fundătură. De aceea, domnule Prim-ministru al României, vă solicit public să abrogaţi ordonanţa de urgenţă referitoare la modificarea celor două Coduri penale. România normală, România pe care ne-o dorim cu toţii este România dreptăţii şi domniei legii", afirmă Cioloş miercuri seara într-o postare pe Facebook, în care i se adresează premierului Sorin Grindeanu.

Dacian Cioloş subliniază că actualul şef al Guvernului duce România într-o zonă incertă de securitate după adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale.

"Prin atacul la valorile statului de drept, ne izolaţi la periferia Europei. Lovitura dată justiţiei este totodată o lovitură gravă dată credibilităţii României în relaţia cu partenerii din UE şi NATO, în relaţia cu partenerii noştri economici. Ce pot crede partenerii noştri despre o ţară al cărei guvern validează infracţiunea ca normalitate? Cum le veţi explica că Guvernul României a decis că e normal ca abuzul în serviciu să nu fie infracţiune?", spune Cioloş.

Fostul premier reiterează faptul că deciziile luate de Cabinetul Grindeanu în privinţa modificării Codului penal şi Codului de procedură penală au "consecinţe negative profunde pentru soarta ţării", şi anume "distrug reperele morale ale societăţii" şi "risipesc bruma de creştere economică câştigată prin munca oamenilor".

Cioloş susţine că actualul Guvern impune "tirania majorităţii împotriva domniei legii" şi aminteşte că oamenii care protestează în stradă au "legitimitatea societăţii".

"Zecile de mii de oameni care protestează au legitimitatea societăţii, care trebuie ascultată, înţeleasă şi asimilată în deciziile guvernamentale. Am încredere că societatea românească este suficient de matură pentru ca astfel de manifestaţii să aibă loc paşnic şi civilizat ca şi până acum. În acelaşi timp, domnule Grindeanu, nu pot decât să condamn aroganţa şi comportamentul Guvernului în această chestiune. Nu cred că pentru asta au votat românii în decembrie. Refuz să accept că aceasta este România normală pe care v-o doreaţi la preluarea mandatului", afirmă fostul premier Dacian Cioloş. AGERPRES