"Creşterea economică de peste 4% estimată pentru 2017 trebuie susţinută prin politici de ocupare înţelepte, adaptate pieţei, desprinse definitiv de amprenta populismului şi interesului electoral imediat, care, din păcate, a favorizat atâţia ani sărăcia în România. Faptul că în perioada 31 octombrie 2015 – 30 septembrie 2016 au fost create peste 154.000 de locuri de muncă suplimentare, cel mai mare ritm anual de creştere după criza economică, arată răspunsul pieţei la măsurile de stimulare, fie că vorbim despre reducerea TVA, aplicarea unor facilităţi fiscale sau creşterea veniturilor", a scris Cioloş, pe Facebook. 

Potrivit prim-ministrului, reducerea sărăciei şi respectarea demnităţii umane pot fi asigurate prin locuri de muncă sigure şi corect plătite, nu doar prin ajutoare sociale temporare. 

"Continuăm acest parcurs prin abordări noi ale politicilor de ocupare, astfel încât să susţină crearea de noi locuri de muncă şi să ofere şanse reale la angajare persoanelor şomere, tinerilor absolvenţi, românilor din afara graniţelor care doresc să revină şi să muncească în România. Reducerea sărăciei şi respectarea demnităţii umane le putem asigura prin locuri de muncă sigure şi corect plătite, nu doar prin ajutoare sociale temporare. Începând din această lună, punem în aplicare un pachet de măsuri active de ocupare, în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, al angajatorilor şi al românilor din străinătate care doresc să se întoarcă şi să muncească acasă. Este un nou concept, menit să ofere şanse reale de angajare şomerilor de lungă durată, persoanelor din categorii vulnerabile, ţinute prea mult timp captive în sărăcie, printr-un sistem de beneficii sociale pasive, perpetuat din raţiuni electorale meschine", a adăugat Cioloş. 

Premierul Dacian Cioloş a afirmat că în realizarea proiectului de buget pentru 2017 se merge în continuare pe "o creştere economică realistă" de peste 4% şi un deficit bugetar de sub 3%.

Întrebat la Digi 24 pe ce cifre macro se lucrează draft-ul de buget pentru 2017, Cioloş a răspuns: "Mergem în continuare pe o creştere economică realistă, din analizele şi prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3%". 

Totodată, premierul Cioloş a precizat că sunt luate în calcul şi cheltuielile fixe date de anumite legi în vigoare. 

"Şi luăm în calcul nişte cifre fixe sau cheltuieli fixe, care sunt date de anumite legi pe care le avem în vigoare şi de anumite decizii care au fost luate", a mai spus Cioloş.

AGERPRES