Actuala cotă acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa UE va fi dublată, a apreciat comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş într-o întâlnire avută la Bruxelles cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Oficialul CE a precizat că au fost făcute toate demersurile necesare în acest sens. Comisarul european a mai spus că în luna septembrie va fi prezentat un raport privind Acordul de comerţ liber cu Republica Moldova şi s-a arătat convins că dialogul în acest sens va fi unul dinamic şi productiv.

Cioloş a remarcat hotărârea politică a guvernului moldovean de a promova reformele şi progresele înregistrate deja în mai multe domenii.

La rândul său, Vlad Filat a menţionat că Republica Moldova îşi propune o colaborare mai complexă şi multidimensională în vederea ajustării graduale a cadrului legislativ-normativ în domeniul agroalimentar la principiile, normele şi standardele UE şi a sporirii competitivităţii produselor autohtone.

Oficialul moldovean a spus că ţara sa mizează pe accelerarea procedurilor ce ţin de asistenţa financiară a UE pentru Moldova, dar şi a procedurilor care vizează negocierea Acordului de comerţ liber cu UE.

Premierul Vlad Filat a menţionat, de asemenea, importanţa majorării cotei pentru exportul în UE de vinuri moldoveneşti, precizând că această măsură va contribui la revigorarea sectorului viti-vinicole din Republica Moldova.