Fostul premier Dacian Cioloș candidează la șefia grupului politic Reînnoim Europa (Renew Europe) din Parlamentul European, compus din partidele centriste strânse în jurul partidului En Marche al președintelui francez Emmanuel Macron.

Cioloș a devenit favorit în cursa pentru șefia grupului după ce Nathalie Loiseau, șefa eurodeputaților En Marche, a ieșit practic din competiție ca urmare a comentariilor făcute la adresa unor colegi de alianță, anunță Politico.

Dacă va câștiga cursa, Cioloș va fi primul român care conduce un grup politic în Parlamentul European. Alianța USR PLUS este a treia cea mai mare forță din grupul Reînnoim Europa, cu 8 europarlamentari.

”În mandatul mei sunt gata să-mi pun toată energia pentru a face să funcționeze acest grup și să aducă rezultate concrete pentru cetățeni”, a răspuns președintele PLUS, întrebat despre posibilitatea de a renunța la mandatul de europarlamentar, în favoarea unei cariere politice pe plan intern.

”Încrederea cetățenilor vine la pachet cu o enormă responsabilitate. Ei așteaptă o Europă diferită, mai bună”, a spus Cioloș pentru Politico.