"Am notat sugestiile privind legea salarizării unitare şi am anunţat deja că Guvernul are intenţia de a veni cu o lege a salarizării unitare în pachet cu un proiect de reformă privind creşterea capacităţii administrative din administraţia publică, pentru că noi considerăm că aceste două lucruri sunt legate între ele. Avem nevoie de o creştere a performanţei administraţiei publice, care însă nu se va putea face doar prin anumite acte normative privind eficientizarea, dar trebuie să avem în vedere şi legea salarizării unitare. Sigur, vom vedea în ce măsură şi cum este rezonabil ca această lege să fie aplicată, dar cred că este important să trasăm acest cadru al creşterii performanţei administraţiei încă de anul viitor", a spus acesta.

Totodată, Dacian Cioloş i-a asigurat pe deputaţi şi senatori de intenţia Executivului de a transparentiza procesul utilizării fondurilor publice.

"Pot să vă asigur de faptul că suntem conştienţi că, în condiţiile unui buget limitat, mai ales pentru investiţii, transparenţa în utilizarea acestor fonduri este esenţială atât din perspectiva încrederii contribuabilului în modul în care bugetul de stat este folosit, dar şi din perspectiva Guvernului pentru a putea asigura realocări bugetare ale bugetelor necheltuite către posturile bugetare care vor realiza o execuţie bugetară bună, în cursul anului. Aceasta este intenţia pe care o avem la nivelul Guvernului, de a asigura această transparenţă şi urmărirea cheltuirii fondurilor publice din aceste două perspective. Pot să vă asigur că ne asumăm întreaga responsabilitate", a subliniat Cioloş.

Referitor la creşterile salariale prevăzute pentru anul 2016, premierul a precizat că acestea nu vor crea efecte pe termen lung în ceea ce priveşte nivelul de bunăstare al societăţii dacă măsura nu va fi însoţită şi de programe de investiţii.

"Suntem conştienţi că aceste creşteri salariale care au fost decise în acest buget nu vor avea efect, pe termen lung, în creşterea bunăstării cetăţenilor, dacă, în paralel, nu vom veni şi cu programe de susţinere a investiţiilor şi aici mă gândesc atât la investiţii publice, cât şi la investiţii private. Cred că este esenţial ca pe viitor, când vorbim de investiţii, să nu ne mai gândim doar la ceea ce putem face din fonduri publice, din bugetul naţional şi din fonduri europene, dar şi la modul în care putem stimula mediul de afaceri. (…) Atunci când vorbim de predictibilitate, ea este importantă atât din perspectiva bugetului naţional pentru execuţia lui, cât şi din perspectiva mediului de afaceri pentru a încuraja capitalul autohton să fie mai activ, pentru a încuraja capitalul străin să vină să investească în România", a mai adăugat Dacian Cioloş.

Legat de proiectele de infrastructură, acesta a precizat că, pentru moment, au fost bugetate acele proiecte care sunt prevăzute în masterplan, cele care sunt în curs de execuţie sau cele pentru care se poate începe execuţia.

"Dar nu înseamnă că le vom lăsa deoparte pe celelalte. Ne vom concentra pe pregătirea corectă a acestor proiecte pentru ca ele să poată să intre în execuţie cât mai repede. Sunt câteva proiecte de autostrăzi care nu au fost bugetate nu pentru că ele nu sunt prioritare, ci pentru că, prin estimările noastre, va fi nevoie de anul 2016 pentru ca ele să fie pregătite în vederea semnării contractelor de execuţie şi pentru ca ele să poată să fie prinse în buget începând cu anul 2017'', a conchis premierul. AGERPRES