Dimensiunea reprezentanţelor diplomatice din Emiratele Arabe Unite trebuie modificată

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că Ministerul Afacerilor Externe urmează procesul de reorganizare în concordanță cu legislația actuală.

Procesul de reorganizare are loc la fel ca la celelalte ministere. De asemenea, premierul a evidențiat necesitatea ajustării dimensiunii reprezentanțelor diplomatice din Emiratele Arabe Unite pentru a se conforma cerințelor și așteptărilor românilor.

Acesta a mai spus că, în Dubai, se află în vacanță aproximativ 100.000 de români. El a argumentat că este firesc să fie ajustată dimensiunea reprezentanțelor și consulatelor din Dubai și Abu Dhabi pentru a reflecta așteptările românilor.

Ciolacu a evidențiat creșterea semnificativă a numărului de români în Dubai în ultimii 20 de ani. Pe fond, este necesar să se reevalueze situația.

De asemenea, el a menționat că în alte regiuni ale lumii se reduce personalul, subliniind că legea prevede reorganizarea completă a ministerului.

„Toate ministerele, conform legii în vigoare, se reorganizează, inclusiv ministerul de Externe. Mai mult, vedeţi care este dinamica. În Dubai sunt 100.000 de români în vacanţă. Este normal ca dimensiunea reprezentanţelor, consulatelor, din Dubai, din Abu Dhabi, trebuie modificată ca să fim conform cu aşteptarea românilor. (…). Acum 20 de ani în Dubai veneau doi români, între timp vin 100.000. Nu-i normal să reaşezăm lucrurile ? În alte părţi ale lumii nu mai merg, acolo retragem din personal. Legea prevede reorganizarea ministerului în integralitatea sa”, a declarat Marcel Ciolacu, la o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei în Emiratele Arabe Unite.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Premierul a subliniat că planul de reorganizare a Ministerului Afacerilor Externe este în etapa de procedură, urmând să fie supus evaluării Ministerului Justiției pentru a verifica aspectele legale, înainte de a fi implementat.

În legătură cu restructurarea ministerelor, Ciolacu a menționat că în prezent se lucrează la implementarea planului de reorganizare a Ministerului Agriculturii.

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub

Ciolacu a afirmat că Portul Constanța a devenit cel mai important centru de distribuție a mărfurilor la Marea Neagră pentru:

  • Europa Centrală
  • Europa de Est

El a subliniat că dezvoltarea capacității acestuia este esențială pentru consolidarea rolului său cheie ca platformă logistică. S-a luat în vedere procesul de redresare și reconstrucție a Ucrainei.

Ciolacu a adăugat că intenționează să continue parteneriatele existente cu companiile emirateze. Ele au contribuit deja la consolidarea:

  • capacității strategice
  • logistice a Portului Constanța

„Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est!
Dezvoltarea capacității acestuia este absolut necesară pentru întărirea rolului cheie de platformă logistică, în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei.

De aceea, ne dorim să continuăm actualele parteneriate pe care le avem cu companiile emirateze, prin care Portul Constanța deja își consolidează capacitatea strategică și logistică”, mai spune acesta.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi, 18 aprilie, cu reprezentanții comunității de români din Emiratele Arabe Unite.