Teama de a vorbi în public reduce salariul unei persoane cu 10% în medie, spune o cercetare statistică efectuată în SUA. Șansele de a promova într-o poziție de management se reduc și ele cu 15% din același motiv. Vorbitul în public are o importanță din ce în ce mai mare, atât în business, cât și în viața de toate zilele.
În România, generații întregi au fost crescute în spiritul „nu vorbi neîntrebat” și al unei discipline excesive care sugrumă creativitatea. Situația este diferită în statele dezvoltate, unde copii sunt educați de mici să-și exprime ideile deschis și fără teamă. Acesta este și motivul pentru care țara noastră cunoaște un număr record de analfabeți funcțional, adică oameni care nu sunt capabili să extragă și să formuleze ideile principale din ceea ce citesc.
Teama de a vorbi în public nu este însă o problemă românescă. Aproximativ 75% din populație se confruntă cu o stare de anxietate înainte de a se exprima în fața unei audiențe numeroase. De aceea este cu atât mai important să tratăm cu seriozitate această problemă care poate aduce beneficii nebănuite odată ce este depășită.