PSD este marele perdant al alegerilor prezidenţiale din 2004 şi până acum. Timp de peste două decenii, social democraţii au pierdut, de fiecare dată, competiţia prezidenţială în faţa forţelor de dreapta. De fapt, stânga, a dat un singur preşedinte, Ion Iliescu.

Pe cine vrea PSD candidat în 2024?

Totuşi, Marcel Ciolacu vrea să rupă această tradiţie nefastă pentru social democraţi. Spune că deja se gândeşte la un nume de prezidenţiabil pentru 2024. Surpriza este însă totală. Ciolacu a dezvăluit că prezidenţiabilul ales de PSD poate fi şi din afara partidului.

“Mai e timp mult. E posibil să nu fie un candidat care în acest moment este în PSD. Există și această posibilitate. Este posibil. Trebuie să fim deschiși. Societatea se transformă, România se transformă, Europa se transformă după această pandemie. Chiar ne transformăm mult mai rapid. Viețile noastre s-au schimbat.

Cred că nu este prioritatea zero cine va candida, dacă eu voi candida. Prioritatea zero o văd prin această schimbare de paradigmă în interiorul partidului care nu s-a dovedit eficientă, pentru că sunt patru rânduri de alegeri pierdute, înseamnă că trebuie schimbat ceva.

Am zis că îmi asum trecutul, dar asta nu înseamnă că trebuie să fac aceleași greșeli”, a spus Ciolacu, conform g4media.ro.

Bătălie mare în 2024

În 2024, când preşedintele Klaus Iohannis îşi va încheia mandatul, acesta nu va mai avea voie să candideze. Conform Constituţiei, are voie doar la 2 mandate. Astfel, bătălia pentru Palatul Cotroceni va fi una extrem de dură.

Până acum, Dreapta a vehiculat mai multe nume de prezidenţiabili. Europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan, Dacian Cioloş sau Dan Barna de la USR PLUS, dar şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan este pe lista zvonurilor. Nici Victor Ponta, fostul şef PSD nu a negat că vrea să candideze din nou în 2024.

Mai mult, alt partid neparlamentar, PMP l-a desemnat deja pe Cristian Diaconescu drept candidat la scrutinul din 2024.

Sursa foto INQUAM / Paul Ursachi