Cel puțin așa le place social-democraților să spună. După arestarea lui Liviu Dragnea și încercarea eșuată de a pasa puterea către fidelii săi, în frunte cu Olguța Vasilescu, PSD pare să fie ajuns tocmai pe mâinile celor împotriva cărora, la nivel declarativ, duce un război de uzură.

Potrivit lui Ion Cristoiu, după rezultatul dezastruos înregistrat de PSD la europarlamentare, partidul condus încă la acea vreme de Liviu Dragnea trebuai să-și anunțe ieșirea de la guvernare. Și asta pentru că europarlamentarele nu au mai fost despre un vot acordat pentr a ne trimite reprezentanții la Bruxelles, românii votând mai degrabă împotriva PSD și a dreptului său de a mai păstra puterea.

Cristoiu susține că doar prin ieșirea de la guvernare, PSD putea începe un amplu proiect de reformă, amânat de atâția ani, pe fondul slăbiciunilor manifestate de opoziție.

Însă Viorica Dăncilă și-a dorit să rămână la guvernare iar pentru acest lucru a trebuit să plătească un preț imens și anume oferirea partidului pe tavă, coaliției SRI-SIE.

În locul unei analize, CExN optează pentru cîteva soluții aiuritoare:

„Predarea puterii totale Vioricăi Dăncilă, Bucătăreasa de la Videle. Viorica Dăncilă a fost depășită de funcția de premier. Ar fi fost depășită și dacă ar fi primit funcția de secretară cu cafelele a premierului. Să-i dai și povara PSD, a unui Partid în degringoladă, presupune o uriașă iresponsabilitate. De ceva timp Viorica Dăncilă nu-și aparține. Recrutată de Sistem prin exploatarea slăbiciunii numită Complexe (sînteți deșteaptă, sînteți bella, vă stă bine cu noua coafură, aveți picioare de gazelă), ea știa de condamnarea lui Liviu Dragnea și, în consecință, îndrumată de ofițerul de caz, s-a distanțat nu numai de Liviu Dragnea, dar și de politica PSD de doi ani în domeniul Justiției,” susține Ion Cristoiu.

Jurnalistul arată de asemenea cum primele măsuri impuse de Dăncilă, după executarea lui Dragnea, au avut ca scop predarea PSD către SRI-SIE, cele două servicii coalizându-se pentru a recăpăta puterea.

„De data asta nu prin intermediul Guvernului tehnocrat, ci prin intermediul Guvernului PSD. Unul dintre semne a constat în desemnarea lui Marcel Ciolacu drept candidat la președinția Camerei. Cînd spui Ciolacu, spui SIE. Față de Justiție PSD-ul Bucătăresei de la Videle se întrece cu USR în privința slugărniciei. Schimbarea la față de Sistem e vizibilă și în aducerea în partid a Puciștilor. Aceștia, în frunte cu Gabriela Firea și Paul Stănescu, l-au atacat pe Liviu Dragnea pe motiv că PSD s-a ocupat prea mult de justiție. Nici Puciștii nu erau de capul lor. Au fost aduși acum în PSD pentru a întări Divizia SRI-SIE (cele două instituții dușmane și-au dat mîna împotriva PSD) din conducerea PSD,” conchide Cristoiu.