În clasament, românii sunt urmați de croați și ciprioți, cu 51,3% și  51%. Comparativ cu o parte dintre țările estice, în vârful topului sunt țările nordice, Suedia, Danemarca și Finlanda, între care se intercalează Austria, potrivit economica.net

Statistica țărilor la nivel european

Procentul celor mai strâmtorați nordici, care nu-și permit să-și părăsească casa pentru un concediu anual de o săptămână, este de 9,7% în Suedia, 12,2% în Danemarca, 13,3% în Finlanda, în vreme ce 12,2% dintre austrieci sunt în aceeași poziție.

Deși lipsa de bani a românilor s-a mai micșorat în ultimii ani, țara rămâne una dintre cele mai nevoiașe din UE, iar majorările recente de pensii și salarii au adus și creșteri ale prețurilor la toate produsele și serviciile, inclusiv cele turistice, iar voucherele de vacanță acordate angajaților de stat au contribuit și ele la scumpiri.

Cele mai bine poziționate țări din Estul și Centrul Europei în top sunt Cehia și Slovenia, pe locurile șase și șapte, cu 20,7% și respectiv, 21,8% dintre locuitori incapabili să-și ia o vacanțăd e o săptămână în afara locuinței, și, surprinzător, depășesc țări precum Marea Britanie și Franța, unde procentul de locuitori care nu-și permit o vacanță de o săptămână în afara casei e de 22,5% și  22,6%.

La nivel european, în anul 2017, Macedonia era țara care avea cei mai mulți locuitori care nu își permiteau vacanțe în afara locuinței, cu 61,2%.