Cu un nivel al chiriilor pe Calea Victoriei, principala arteră comercială a oraşului, de 50 euro/mp/lună, Bucureştiul se menţine în top 50 oraşe analizate la nivel mondial şi în top 30 în clasamentul european, se arată în cel mai recent comunicat de presă Cushman & Wakefield Echinox despre evoluția chiriilor pentru spații stradale de retail.

Capitala României se află la acelaşi nivel cu cel practicat în Bratislava, Slovacia sau Nicosia, Cipru. În Belgrad, Kiev sau Sofia chiriile practicate pentru spaţii stradale sunt peste nivelul din Bucureşti, o valoare mai scăzută fiind consemnată în Riga, Vilnius sau Skopje.

”Acest amplu studiu desfăşurat la nivel global de Cushman & Wakefield ne arată încă o dată faptul că retailul tradiţional este doar într-o fază de reaşezare şi nicidecum că încetineşte. Vom asista la modificări ale comportamentului de consum şi în următorii ani, iar business-ul retailerilor va fi gândit în întregime să interacţioneze omnichannel cu consumatorul. Indiferent de segmentul pe care activează, retailerii vor încerca să creeze o experienţă aparte prin tehnologia integrată şi conceptele inovative ale magazinelor fizice”, arată Bogdan Marcu, Partener Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai scumpă stradă din lume

Causeway Bay din Hong Kong își păstrează statutul de cea mai scumpă artera comercială din lume, în timp ce New Bond Street rămâne cea mai costisitoare destinaţie de retail stradal din Europa, potrivit sursei citate.

Raportul analizează chiriile a 448 de locații din 68 de piețe şi clasifică locațiile în funcție de nivelul chiriilor de referinţă. Astfel, Causeway Bay din Hong Kong a încheiat în 2018 seria celor cinci ani de dominaţie a Upper 5th Avenue din New York, iar în clasamentul din 2019 își păstrează poziția de top, cu un nivel al chiriei de referinţă al magazinelor stradale de 2.164 euro/ mp / lună.

Pe locul al doilea se situează Upper 5th Avenue, cu un nivel de 1.775 euro / mp/ lună, urmată de New Bond Street din Londra (1.352 euro/ mp / lună).

Avenue des Champs Elysées din Paris (1.166 euro/ mp/ lună) și Via Montenapoleone din Milano (1.142 euro/ mp/ lună) se află pe poziţiile 4 şi 5 din top. Cea mai mare creștere a valoriilor de închiriere din top 10 a fost înregistrată în Sydney (17,9% în ultimul an), Pitt Street Mall, ajungând la 849 euro/ mp/ lună. Cinci locaţii din top 10 la nivel global se află în Europa, trei în Asia și câte una în SUA şi Australia.

Topul la nivel european

În top 5 la nivel european, New Bond Street din Londra se poziţionează deasupra principalelor artere comerciale din Paris și Milano. Pe locul 4 se situează Bahnhofstrasse din Zurich (683 euro/ mp/ lună), iar pe locul 5 Kohlmarkt din Viena (405 euro/ mp/ lună).

Cea mai mare creștere a chiriilor din top 10 se observă pe strada Ermou din Atena (+14%), ajungând la o valoare de 285 euro/ mp/ lună. Chiriile din aproximativ 70% din locațiile din Europa au rămas stabile sau au înregistrat creșteri față de anul trecut. Polarizarea este însă evidentă între piețele consacrate din Europa de Nord-Vest versus Europa de Sud, Centrală și de Est, unde oferta de retail modern și volumul vânzărilor online sunt încă reduse.

Alte regiuni

Regiunea Asia-Pacific este într-o poziție relativ puternică, cu chirii stabile sau în creștere în peste 80% dintre locații. India a înregistrat o evoluție impresionantă, cu o creștere solidă a chiriilor în mai multe orașe, în timp ce chiriile din Hong Kong au rezistat în pofida protestelor recente şi a unor perspective incerte.

Pe continentul american, evoluţia chiriilor reflectă variaţii diferite în funcţie de locaţie, iar chiriile din New York dau semne de stabilizare, după scăderile valorice înregistrate din ultimii ani. Piața de retail din America Latină continuă procesul de maturizare, deși chiriile pot fi volatile.