Potrivit unor surse apropiate de această problema citate de El Pais, majoritatea acestor atacuri cibernetice au fost efectuate din China sau Rusia, scrie Le Soir.

Hackerii chinezi au furat date de la laboratoarele spaniole care caută un vaccin împotriva Covid-19, a scris vineri cotidianul „El Pais”.

Această acuzație vine într-un moment în care laboratoarele din întreaga lume au început o cursă frenetică pentru a dezvolta un vaccin împotriva virusului care a ucis deja peste 940.000 de oameni și a infectat peste 30 de milioane în întreaga lume.

Hackerii nu au vizat numai Spania

Paz Esteban, numărul unu al serviciilor de informații spaniole (CNI), citat de „El Pais”, a declarat că hackerii au făcut „o campanie deosebit de virulentă, nu numai în Spania, împotriva laboratoarelor care lucrează pentru a găsi un vaccin”, fără a face mai multe precizări despre atacul cibernetic care a vizat Spania.

De altfel, joi, şefa serviciilor secrete a avertizat presa împotriva unei creșteri „calitative și cantitative” a atacurilor informatice în timpul închiderii, hackerii vizând „sectoare sensibile precum sănătatea și sectorul farmaceutic”.

Înmulţirea acestor atacuri în țările care caută un vaccin le-a determinat pe acestea din urmă să sporească schimburile între serviciile lor de informații, a adăugat ea.

Potrivit unor surse apropiate de problema citată de „El Pais”, majoritatea acestor atacuri cibernetice au fost efectuate din China sau Rusia, adesea de către organizații de stat, dar și de criminali și academicieni care apoi comercializează aceste date prețioase. Atacul asupra Spaniei a fost efectuat din China, potrivit acestor surse.