Chinezii au propus ca laboratorul din Wuhan să primească Premiul Nobel pentru medicină

Sursă: Dreamstime

Publicațiile administrate de autoritățile din China au amplificat săptămâna trecută cererea lansată de Ministerul chinez de Externe, care susține că laboratorul din Wuhan ar trebui să primească Premiul Nobel pentru medicină, chiar dacă este criticat drept posibilă sursă a pandemiei de COVID-19.

China vrea ca laboratorul din Wuhan să primească Premiul Nobel pentru medicină

Dr. Shi Zhengli, cunoscută precum „Doamna Liliac” în China, a oferit săptămâna trecută un răspuns furios în cadrul unui interviu cu New York Times, respingând că teoria că laboratorul ei a fost originea pandemiei de COVID-19, conform informațiilor transmise de foxnews.com

Sursa menționată amintește că publicația respectivă este una din multe care a criticat anul trecut teoria că laboratorul din Wuhan a fost originea pandemiei. Totuși, New York Times a notat în urma interviului că „obișnuința Chinei de a ține secrete face ca declarațiile ei să fie greu de validat”.

De asemenea, Global Times, ziar tabloid cotidian aflat sub auspiciile ziarului emblematic al People’s Daily al Partidului Comunist Chinez, a reacționat la rândul său și a cerut părerea unui reprezentant al Ministerului chinez de Externe.

Potrivit Global Times, Zhao Lijiang „a spus că oamenii de știință din Wuhan au fost primii care au descoperit secvența genetică a noului coronavirus dar asta nu înseamnă că Wuhan a fost sursa coronavirusului.”

„Dacă prima publicare a unei secvențe de înaltă calitate a unui virus este învinovățită drept sursa unui nou coronavirus, atunci profesorul Luc Antoine Montagnier, care a descoperit primul HIV, ar trebuie să fie cauza pandemiei globale de SIDA, ci nu câștigător al Premiului Nobel pentru medicină”, a completat Zhao Lijiang, reprezentant al Ministerului chinez de Externe.

Reacțiile apărute în urma declarației respective

„Trecând peste atitudinea batjocoritoare, faptul că guvernul din China insistă că Institutul de Virusologie din Wuhan merită să fie celebrat este un alt indicator că nu intenționează să schimbe nimic în urma pandemiei”, a reacționat Jim Geraghty, de la National Review.

„Cercetarea în curs de desfășurare pentru a afla sursa virusului a făcut foarte evident faptul că explicația originală era defectuoasă, încât Institutul Național de Sănătate Publică, OMS și dr. Fauci au fost forțați să recunoască faptul că teoria laboratorului merită cel puțin studiată. Acest lucru se adaugă faptului că nimeni nu a găsit încă un singur liliac care să aibă un virus identic cu SARS-CoV-2. Protestele Chinei în acest subiect arată din ce în ce mai patetice”, a scris Jazz Shaw, de la HotAir.

Potrivit sursei menționate, unii oameni de știință care au refuzat anterior teoria, au spus recent că posibilitatea trebuie investigată amănunțit, în timp ce alții au recunoscut că le era frică de posibilitatea de a fi considerați rasiști. Totodată, unii oameni de știință au recunoscut și că au descurajat teoria deoarece era promovată de voci republicane.

Sursă foto: Dreamstime