Ministerul chinez al Afacerilor Externe a acuzat distrugătorul USS Hopper că a trecut pe la 12 mile nautice de reciful Huangyan, denumirea sa chinez, în noaptea de 17 ianuarie fără a informa Beijingul. 

Cunoscut de asemenea sub denumirea de reciful Scarborough, această mică insulă situată la 230 km de Filipine este revendicată de China, dar şi de Filipine şi Taiwan. 

Conform Agerpres, nava americană "a încălcat suveranitatea şi interesele în materie de securitate ale Chinei" şi a reprezentat "o gravă ameninţare" pentru securitatea bărcilor chineze care se aflau în apropiere, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lu Kang. 

Întru-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării a adăugat că o fregată chineză "a luat imediat măsuri pentru a identifica şi verifica (informaţiile legate de) nava americană şi a o îndepărta prin avertismente". 

USS Hopper a ajuns recent în zona de operaţiuni a Flotei 7, conform paginii de internet a Marinei de război americane, care preciza la începutul lunii că misiunea navei viza "cooperarea în materie de securitate, dezvoltarea cooperării cu parteneri şi efectuarea de operaţiuni de rutină în zonă".