Milioane de chinezi au concurat pentru posturi de funcționar public

China a scos la concurs, în weekend-ul trecut, postul de funcționar public, spre bucuria a milioane de chinezi. China se confruntă cu o rată ridicată a șomajului, iar afluența concurenților a fost imensă. Peste trei milioane de persoane au participat la examenul anual pentru ocuparea unui post de funcţionar public în China. Anunțul a fost făcut, luni, de către presa oficială. Este un număr record care scoate în evidenţă îngrijorările tinerilor cu privire la siguranţa locului de muncă în contextul economiei care încetineşte, informează Reuters.

Perspectiva unei cariere mai puţin strălucite de funcţionar public este din ce în ce mai atractivă având în vedere că oportunităţile în sectorul privat se reduc.

„Pe ansamblu, contextul general nu este unul bun”, spune un utilizator al platformei de social media Weibo, în condiţiile în care s-au înmulţit postările având drept subiect examenul de funcţionar public.

„Un număr mare de companii concediază angajaţi şi îşi încetează activitatea. Nu este deloc stabil aşa că am ales să fiu funcţionar public. Accept un câştig mai mic. Cel puţin nu voi fi şomer şi nu voi muri de foame”, se arată în postare.

Potrivit publicaţiei oficiale China Daily, examenul anual pentru o carieră de funcţionar public a avut loc duminică. Acesta s-a derulat simultan în 237 de oraşe din întreaga ţară.

Număr record de posturi vacante

Au fost scoase la concurs un număr record de 39.600 de posturi vacante în rândul agenţiilor guvernamentale şi instituţiilor afiliate. În medie, au fost 77 de candidaţi pentru un singur loc, susţine şi publicaţia Global Times.

China are probleme în a-şi relansa economia după pandemia de COVID-19. Guvernul de la Beijing a introdus mai multe măsuri de stimulare, inclusiv prin majorarea sprijinului financiar oferit companiilor private.

În același timp, a scăzut şi numărul celor care încearcă să intre la facultate, susţine China News Network. Un oficial de la China National Academy of Educational Sciences a menţionat lipsa de siguranţă cu privire la locul de muncă drept unul dintre motive.

„Pentru mulţi, aşteptările că vor găsi un loc de muncă după facultate sunt relativ mici”, spune cercetătorul Chu Zhaohui.

Publicaţia Global Times menţionează faptul că numărul de posturi de funcţionar public scoase la concurs a crescut în ultimii ani. De exemplu, anul trecut aproape 2,6 milioane de candidaţi au concurat pentru 37.100 de posturi vacante.