China, înfuriată din cauza summit-ului organizat de SUA în decembrie. Vor lua o decizie istorică

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit în luna martie despre invitarea Taiwanului la summit-ul virtual. Drept răspuns, acesta a spus că este „dedicat” angajamentului respectiv. Mai mult, Casa Albă și-a scos în evidență intenția de a încadra în summit-ul respectiv lideri din cât mai multe state, conform informațiilor transmise de washingtonexaminer.com

Potrivit sursei menționate, un oficial al administrației Biden a fost întrebat de autorul articolului dacă președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, va fi invitat la summit-ul din luna decembrie.

„Nu am extins încă invitațiile. Pentru a ne asigura că Summit-ul va captura cât mai multe puncte de vedere, Statele Unite au vorbit cu un set divers de țări, din punct de vedere regional, pentru a include atât democrații bine stabilite cât și emergente”, a răspuns oficialul din administrația Biden.

China nu este deloc fericită

În continuare, Tom Rogan a scris că China nu este fericită din cauza faptului că SUA ar putea invita Taiwan-ul, zonă pe care chinezii o consideră regiune separatistă. Astfel, redactorul Hu Xijin a avertizat, într-un editorial postat pe site-ul de propagandă al Global Times, că apariția lui Tsai lângă alți lideri ar „încălca grav” liniile roșii ale Chinei în legătură cu Taiwan-ul.

Mai apoi, Hu a scris că „ar fi o oportunitate istorică pentru avioanele de luptă ale Armatei Populare de Eliberare să zboare peste insula Taiwan-ului”. În acest context, Tom Rogan punctează faptul că China a mai făcut această amenințare în trecut.

Totuși, Hu a mai scris că autoritățile din China trebuie să „impună măsuri fulgerătoare înainte ca criza să vină. Trebuie să fim neînfricați în fața unei confruntări și să doborâm aroganța Statelor Unite și a Taiwan-ului”.

„Lăsând la o parte parte retorica hiperbolică, este indiscutabil faptul că prezența lui Tsai la summit va înfuria Beijing-ul. Hu, care ar trebui să fie considerat un reprezentativ al șefului chinez de politică externă Yang Jiechi, spune că numărul mare de rachete ațintite asupra țintelor militare din Taiwan (…) vor realiza un răspuns decisiv și vor scrie istorie dacă armata Taiwan-ului îndrăznește să deschidă focul asupra avioanelor de luptă ale Armatei Populare de Eliberare”, a mai scris Tom Rogan.

Sursă foto: Dreamstime