China trece printr-o perioadă economică tulbure. Pe măsură ce situația devine mai confuză în China, cu atât este mai probabil ca Xi Jinping să simtă presiunea și să fie obligat să-și atace vecinii, în special Taiwanul, scrie Brandon Weichert în analiza publicată de 19fortyfive.

Economia Chinei s-a construit pe baza spionajului industrial

Economia Chinei este construită pe baza spionajului industrial. După Războiul Civil Chinez, Mao Zedong a lansat sloganul „Ajungeți din urmă Marea Britanie și învingeți-i pe americani!” China comunistă era izolată pe scena mondială, cu excepția alianței sale cu Uniunea Sovietică.

Timp de 20 de ani, Mao a împins națiunea preponderent agrară în următoarea etapă de dezvoltare industrială. Și a făcut acest lucru prin spionaj industrial îndreptat împotriva sovieticilor. Moscova a tolerat asta cât timp Stalin s-a aflat la conducere.

După moartea sa și venirea în fruntea țării a lui Nikita Hrușciov, relațiile dintre China și Uniunea Sovietică s-au deteriorat. Curând au izbucnit dispute teritoriale. În plus, URSS se săturase de spionajul industrial masiv pe care China îl făcea asupra pretinșilor prieteni din Uniunea Sovietică. În acel moment, Mao a pivotat și a întins mâna către americani care, la acea vreme, erau disperați să-și pună în genunchi marele rival, URSS.

Americanii, următoarea victimă a spionajului industrial al chinezilor

Administrația Nixon a simțit oportunitatea de a destrăma definitiv alianța comunistă dintre Moscova și Beijing. Apoi, Jimmy Carter a emis Comunicatul de la Shanghai, din 1979, care a recunoștea Partidul Comunist Chinez (PCC) drept singurul guvern oficial al Chinei continentale. După aceea, deschiderea către China a fost completă.

Cu mâna Wall Street, dezindustrializarea americană a început serios în timpul administrației Carter și a continuat până în zilele noastre. Pe măsură ce America s-a dezindustrializat, China s-a industrializat și, în cele din urmă, a creat cea mai mare clasă de mijloc din lume, în timp ce clasa de mijloc a SUA s-a contractat, luptându-se să supraviețuiască.

China nu a intenționat să fie atelierul permanent al lumii. Plănuia să folosească capacitățile pe care le-a obținut din Occident și banii pe care i-a câștigat din vânzarea produselor sale pe piețele occidentale pentru a finanța un sistem educațional robust pentru următoarea generație. Beijingul a dorit să treacă de la a fi o putere industrială gigantică, la concurența cu americanii pentru supremație în economia globală.

Economia frauduloasă a Chinei s-ar putea prăbuși ca un castel din cărți de joc

Astăzi, China nu este doar un soi de copy paste al tehnologiilor-cheie. Este un inovator. Dar practic, China a ars etape pentru a ajunge la poziția de care se bucură acum – a doua cea mai mare economie din lume, în termeni de PIB. Și pentru că au copiat sau au furat atât de mult din tehnologiile pe care acum le au, fundamentele care stau la baza economiei Chinei sunt în cel mai bun caz amestecate. Asta nu înseamnă că țara este destinată să eșueze.

Modelul „de sus în jos” al Chinei, deși a permis statului comunist să facă în aproximativ 50 de ani ceea ce i-a luat Occidentului 250 de ani, suferă de declinuri majore, care ar putea prăbuși întreaga economie, precum un castel din cărți de joc. În septembrie 2021, piața imobiliară din China a început o corecție mult așteptată.

S-a speculat că totul a fost o încercare a guvernului Xi Jinping de a gestiona o tranziție de la ceea ce PCC considera a fi o piață imobiliară „riscantă”. Mare parte din gigantica piață imobiliară din China a fost susținută de politicile guvernamentale încă din timpul recesiunii din 2008, când, pentru a evita o prăbușire precum cea care a lovit economia americană, Beijingul a început să-și construiască orașe-fantomă pentru a stimula locurile de muncă și a atenua prețurile ridicate ale proprietăților.

Practic, maeștrii politici ai Beijingului au recunoscut că s-a format o bulă pe piața imobiliară și au căutat să o spargă mai devreme, decât să o lase să se umfle prea mult și să anihileze economia, așa cum s-a întâmplat în Occident.

PCC s-a angajat într-o profeție care se împlinește

Acum, este posibil ca PCC să se fi angajat într-o profeție care se împlinește. Aceea ca liderii Chinei să fi prăbușit cea mai productivă parte a economiei pentru a evita colapsul pe care l-au declanșat. Mai mult, aceste evenimente au început în urma politicilor devastatoare „Zero COVID” ale guvernului chinez, care au afectat grav economia generală a Chinei sub greutatea blocajelor draconice și a altor măsuri radicale.

Înseamnă că economia Chinei se prăbușește sau că există o corecție pe piața globală a Chinei, așa cum se întâmplă de obicei în Statele Unite? Înseamnă că Occidentul poate sta liniștit, deoarece amenințarea chineză se va disipa în următorii câțiva ani, pe măsură ce situația economică a țării se va deteriora? Rămâne de văzut.

Ce a produs un colaps din China

Un colaps al sistemului politic al Chinei, ca urmare a condițiilor economice în declin, va atrage după sine un set de probleme serioase pentru Occident, dincolo de problemele actuale pe care regimul chinez le pune.

Iar ceea ce urmează după Xi Jinping, fie că este vorba despre un nou conducător comunist sau altceva, chiar și haos, așa cum s-a întâmplat în China după prăbușirea dinastiei Qing, la începutul secolului XX, ar putea fi mult mai periculos pentru China. Cert este că acum China trece printr-o perioadă economică tulbure.

Cu cât situația devine mai agitată, cu atât e mai probabil ca Xi să simtă presiunea și să fie obligat să-și atace vecinii, în special Taiwanul. Adevărata întrebare este dacă China își poate atinge obiectivul de reunificare. O întrebare și mai bună este dacă Xi Jinping crede că are șanse să-și atingă obiectivele în Taiwan. S-ar putea, dacă economia Chinei este așa cum susțin observatorii occidentali.