Centrale de apartament, interzise pentru următorii români!

Emil Boc, primarul Clujului, s-a pronunțat recent pentru interzicerea montării de centrale de apartament în blocurile noi de locuințe din Cluj Napoca, conform informațiilor transmise de către economica.net

„Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat Emil Boc.

Acesta dorește ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună. Trebuie menționat că nu este vorba despre demontarea centralelor de apartament deja montate.

O strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon

Brian vad Mathiesen, un cercetător universitar, a declarat anul trecut că este de acord cu interzicerea centralelor de apartament. Cercetătorul este coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanțat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa.

„Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuință, în fiecare stat membru? În multe țări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin pentru clădirile noi. Așadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze?

Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Și cred că multe țări sunt pregătite politic și tehnologic să o facă.

Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioși cu privire la tranziția la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viață de 12-15 ani, astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani pentru a face diferența – și pentru a pregăti cetățenii pentru o nouă paradigmă.

Dar acest lucru nu ar trebui să fie decis de Comisie. Ar trebui să solicite statelor membre să decidă și să aibă o dezbatere la nivel național, astfel încât fiecare țară să poată veni cu propriul ei termen”, declarat cercetătorul într-un interviu acordat pentru Euractiv.

Sursă foto: Dreamstime