La Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Muzică, taxa anuală de școlarizare este de 10.000 de lei. Universitatea de Muzică din București, în schimb, a publicat o taxă de numai 5.500, la fel ca Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Cele mai accesibile studii artistice din ţară se găsesc la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, taxele anuale pentru acest an situându-se între 2.000 și 2.600 de lei. 4.100 lei costă un an de studii de actorie la Hyperion, aceasta fiind şi cea mai costisitoare secţie a acestei universităţi private. Spiru Haret vine cu o ofertă mai accesibilă, respectiv 2.500 de lei pe an.

O specializare scumpă este medicina fie generală, fie dentară atât la universitățile de stat, cât și la cele private. La universitatea privată Titu Maiorescu, cele mai mari taxe anuale de studii ajung la 6.315 lei la tehnică dentară și la 6.100 lei la medicină dentară. La medicină generală, primii doi ani costă  6.425 de lei, iar al treilea 5.140 de lei.
Prețurile sunt mai mici la stat, respectiv la Universitatea de Medicină Carol Davila, unde un an de facultate costă 6.000 de lei. La Spiru Haret medicina veterinară este şi cea mai scumpă specializare, cu o taxă de 3.060 de lei pe an. În Iași medicina este scumpă, de asemenea, un an la medicină dentară ajungând la 5.140 de lei. Cea mai mare taxă anuală de studii de la Universitatea Oradea este de 7.300 de lei, la Facultatea de Medicină în limba engleză.

Facultăţile de profil uman au taxe de şcolarizare cuprinse între 2000 şi 3000 de lei, indiferent că se află în Bucureşti sau provincie.

La S.N.S.P.A. taxa pentru studii de licenţă porneşte de la 2000 de lei, la A.S.E. a fost stabilită la 3000 de lei în primii doi ani, urmând să scadă cu 300 de lei în cel de-al treilea an, iar la Universitatea Bucureşti taxele cresc de la o secţie la alta, pornind de la 2500 de lei la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi ajungând până la 3100 de lei la alte facultăţi.

În provincie, la Universitatea “1 decembrie 1918” din Alba-Iulia taxele pornesc de la 2000 de lei la Facultatea de Istorie şi Filologie şi la Facultatea de Teologie şi cresc până la 2400 de lei la Facultatea de Drept. În Arad, la Universitatea “Aurel Vlaicu” lucrurile stau uşor diferit, mai precis taxele sunt cuprinse între 1400 şi 1600 de lei în primul an şi sunt majorate cu 200 de lei în următorii ani de studiu.

Dreptul este cea mai scumpă secție umanistă atât din cadrul universităților private, cât și din cadrul celor de stat. La Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj, taxa ajunge la 3.600 de lei pe an.
Doritorii au o variantă mai accesibilă la Spiru Haret, cu doar 1.680 de lei pe an.

La Politehnică, taxa inițială de 2.400 de lei crește până la 4.000 de lei în funcție de creditele lipsă. Viitorii ingineri care studiază la Brașov nu plătesc decât 2.000 de lei taxă de şcolarizare la Universitatea Transilvania.
Cele mai accesibile studii de inginerie se găsesc la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, unde taxa anuală este de numai 1.600 de lei. Lucrurile stau similar şi la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, unde întâlnim unele dintre cele mai mici taxe de școlarizare, respectiv 2.200 de lei pe an pentru studii de inginerie.

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Informatică, taxa anuală de studii se ridică la suma de 3.000 de lei.

Studiile de construcții și arhitectură sunt şi ele costisitoare în România. Taxa de școlarizare publicată la Universitatea Tehnică de Construcții București ajunge până la 4.500 de lei pentru secția de predare într-o limbă străină, în timp ce la Universitatea Tehnică din Cluj aceasta nu depășește 3.400 de lei la aceeași sectie.
La Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, taxa de şcolarizare pentru 2011 este de 4.000 de lei indiferent de specializare.

Cele mai accesibile taxe de studii se regăsesc la facultățile private, mai precis la Spiru Haret și la Hyperion, la celălalt pol aflându-se universităţile private Dimitrie Cantemir şi Nicolae Titulescu.