Dincolo de afecțiunile cardiace, colesterolul ar putea contribui la boala Alzheimer, dar și la apariția unor cancere. Cu toate acestea, colesterolul este esențial vieții, relatează Timesnownews.

Considerat de medici ”ucigașul tăcut”, colesterolul mărit este o afecțiune care se dezvoltă lent, fără simptome proeminente.

Colesterolul nu poate circula singur în sânge, pentru că nu se dizolvă în plasma sanguină (alcătuită în mare parte din apă). Pentru a se deplasa în sânge, el se „lipește” de proteine și formează lipoproteine. Există două tipuri principale de lipoproteine care coexistă: lipoproteine cu densitate mică (LDL) și cele cu densitate mare (HDL).

Colesterolul se găsește și în unele alimente super sănătoase

Experții au dat vina pentru problemele legate de colesterol pe aportul excesiv de grăsimi trans și saturate, dar și pe zahărul rafinat și carbohidrați. Cu toate acestea, colesterolul se găsește și în unele alimente super sănătoase, care se află întotdeauna pe lista recomandată de dieteticieni și nutriționiști. Prin urmare, înainte de a consuma aceste alimente, aflați mai jos care sunt acele alimente sănătoase care pot crește lipidele.

Un ou mare vine la pachet cu 207 mg de colesterol

Ouăle sunt considerate unul dintre cele mai sănătoase și complexe alimente de pe planetă. O sursă extrem de bogată de proteine, ouăle sunt, de asemenea, foarte sățioase. Dar conțin și niveluri ridicate de colesterol: un ou mare de 50 de grame aduce 207 mg de colesterol. În timp ce albușurile sunt proteină ​​pură, gălbenușul este numai grăsime. Dar consumul de ouă, arată cele mai noi studii, nu crește colesterolul, ajutând la protecția inimii. Pentru o persoană sănătoasă, consumul a 1-3 ouă într-o zi este considerat sigur.

Creveții, 107 mg pe porție

Pentru cei aflați la cura de slăbire, creveții sunt un aliment cu conținut scăzut de grăsimi. Dar, în același timp, și cu un conținut extrem de ridicat în colesterol – 107 mg într-o porție, care înseamnă de două ori mai mult decât aportul zilnic recomandat.

Sardinele, 40 mg de colesterol într-o porție

Sardinele sunt un soi de pește gras bogat în nutrienți esențiali, recomandat în special diabeticilor. În ciuda faptului că sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3, sardinele conțin 40 mg de colesterol într-o singură porție.

Pericolul din brânză

O singură felie de brânză, cântărind aproximativ 22 de grame, vine la pachet cu 20 mg de colesterol. Deși brânza este o sursă bogată de vitamina A, proteine, calciu și vitamine B, experții recomandă consumul limitat pentru a evita creșterea în greutate și creșterea nivelului de colesterol.

Iaurtul aduce 31,8 mg de colesterol

Plin de colesterol, iaurtul gras este, de asemenea, bogat în proteine, calciu, magneziu, potasiu, zinc și vitamina B. O porție de 245 de grame conține 31,8 mg de colesterol. Potrivit experților, în cantități limitate, iaurtul poate scădea tensiunea arterială și nivelul LDL. Cu toate acestea, consumul excesiv de iaurt poate duce la creșterea în greutate.