„Chiar dacă nu au diplomă de bacalaureat, se pot angaja în vânzări, în primul rând. Când spun vânzări, mă refer la casiere şi vânzători pe raion. Se mai pot angaja în logistică, tot ce înseamnă partea de manipulare marfă, gestiune, chiar agent de pază”, a spus Peneş, pentru Mediafax.

„Partea de producţie este o industrie care are nevoie de forţă de muncă, nu neapărat calificată şi nu neapărat cu bac”, a adăugat reprezentanta Smartree – companie care activează pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal.

Cel mai bine plătit post este cel de şofer de TIR. La curse din afară, un şofer de TIR câştigă peste 1.000 de euro, menţionează Peneş.

Luk Grup Trans SRL angajează un şofer cu experienţă de minimum trei ani în profesia de conducător auto – categoriile cu atestat de marfă – pentru a transporta materiale de construcţii. Salariul net oferit este de 3.500 de lei, potirvit unui anunţ publicat de site-ul bestjobs.eu.

Meserii cu salarii de mii de euro fără Bacalaureat

Tinerii care învaţă o meserie rară pot ajunge să câştige pe lună chiar şi 70.000 de euro. În ţară meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, manichiuristă/pedichiuristă. 

Un web designer poate câştiga începând de la 1.500 de euro pe lună. În funcţie de competenţe şi nivelul de experienţă, un somelier poate câştiga în medie 1.000 de euro, cei mai buni ajung şi la 2.000 euro.  Vorbirea fluentă a limbii engleze, înălţimea minimă de 1,60 m şi starea de sănătate foarte bună sunt câteva dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească candidatele la un post de stewardesă (însoţitoare de bord) în ca¬drul unei companii aeriene. Salariul de bază porneşte de la 1000 euro/lună. 

Meserii bine plătite în Uniunea Europeană:
Gunoier – 3.350 de euro pe lună
Tehnician ascensor – 4.000 de euro pe lună
Escortă – 70.000 de euro pe an
Bucătar pe submarin 140.000 de euro pe an