Tinerii care învaţă o meserie rară pot ajunge să câştige pe lună chiar şi 70.000 de euro. În ţară meserii care se plătesc bine sunt cele web designer, somelier, stewardesă, manichiuristă/pedichiuristă. 

Un web designer poate câştiga începând de la 1.500 de euro pe lună. În funcţie de competenţe şi nivelul de experienţă, un somelier poate câştiga în medie 1.000 de euro, cei mai buni ajung şi la 2.000 euro.  Vorbirea fluentă a limbii engleze, înălţimea minimă de 1,60 m şi starea de sănătate foarte bună sunt câteva dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească candidatele la un post de stewardesă (însoţitoare de bord) în ca¬drul unei companii aeriene. Salariul de bază porneşte de la 1000 euro/lună. 

Alte meserii bănoase sunt pentru care nu ai nevoie de studii superioare sunt cele de sudor, faianţar, electrician sau instalator, dar şi aceea de bucătar, cosmeticiană sau coafeza/frizer.

De exemplu, un sudor în argon cu experienţă poate ajunge la un salariu de 4.000-5.000 de lei, iar un lăcătus mecanic, un faianţar sau un instalator poate depăşi frecvent 1.000 de euro pe lună. Venitul lunar câştigat la locul de muncă poate fi rotunjit şi cu diferite „ciubucuri” în cazul electricienilor, cosmeticienelor, coafezelor sau frizerilor. De departe, una dintre cele mai bine plătite meserii pentru cei fără studii superioare este cea de şofer de camion. Deşi salariul de bază este de aproximativ 1.000 de lei, cei care conduc TIR-urile marilor companii europene de transport câştigă mult mai mult de atât, salariile putând ajunge la câteva mii de euro.

Meserii bine plătite în Uniunea Europeană
Gunoier – 3.350 de euro pe lună.
Tehnician ascensor – 4.000 de euro pe lună.
Escortă – 70.000 de euro pe an.
Bucătar pe submarin 140.000 de euro pe an