Criza nu a făcut decât să definitiveze procesul de dispariţie al clasei de mijloc, aruncând în sărăcie milioane de familii. În timp ce unii americani sunt extrem de bine plătiţi, alţii primesc salarii de mizerie, este concluzia unui studiu publicat de presa americană.

Studiul arată faptul că că subţierea păturii de mijloc a început cu o generaţie în urmă, în sensul că numărul „joburilor de mijloc” precum cele din vânzări sau administraţie a început să înregistreze un declin încă din anii ’80. În tot aceste timp, numărul de joburi extrem de bine plătite este într-o continuă creştere, fapt care duce la o inegalitate şi la o dezvoltare diformă a pieţei muncii.

Studiul arată că numeroase companii americane au reuşit să desfiinţeze anumite joburi care înainte erau ocupate de oameni cu studii medii, iar activităţile aferente acestor joburi au fost înlocuite cu produse avansate ale tehnologiei informaţiei.

Un studiu publicat la finalul anului trecut arăta că o familie cheltuie mai puţini bani, de exemplu, pe mâncare, haine, mobilă faţă de cât se cheltuia cu o generaţie în urmă. De asemenea, nivelul economiilor este mult mai mic.

Astăzi, o gospodărie americană îşi cheltuie toate veniturile, toate economiile şi se mai şi împrumută la bănci pentru a plăti eventuale taxe de şcolarizare pentru copii sau pentru acoperirea unor probleme de sanătate mai serioase.

DETALII:
Citeşte şi Clasa de mijloc din America a dispărut